22.04.2024
България Разследване

Антикорупционният фонд със сигнал до европейските прокурори

Антикорупционният фонд (АКФ) дава случая с искания подкуп от шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на европейските прокурори. Това съобщиха от организацията.

В изнесената информация за фитосанитарния контрол на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево” има съмнения за увреден финансов интерес на Европейския съюз, посочват в сигнала си от АКФ.

Повод за сигнала е появилият се в българското медийно пространство аудиозапис с транскрипция, за който се твърди, че съдържа данни за предлагана имотна облага на ръководителя на БАБХ проф. Христо Даскалов. Според съдържанието на записа от Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, осъществяващо фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, срещу което му се носи „една документация“ в плик, който той отказва да вземе.

Според АКФ от тази информация може да се направи предположението, че създаденият порядък за фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на външната граница на Европейския съюз на ГКПП „Капитан Андреево“ е възможно да е довел не само до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, но и да е използван за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на Съюза през България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени, от което могат да бъдат увредени финансовите интереси на Съюза.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Убийство след скандал в Слънчев бряг

admin

Дневен хороскоп за 25 януари 2022

Дани Тренчева

Прокуратура се самосезира във връзка със съборения тютюнев склад в Пловдив

admin

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

admin

ПСС: Лавинната опасност в планините е висока

Дани Тренчева

МВР ще разработва нови електронни административни услуги

Дани Тренчева

Leave a Comment