15.06.2024
България Политика

Румен Радев посрещна министърът на външните работи на Република Армения

Търсенето на нови възможности за насърчаване на партньорството между България и Армения в икономиката, туризма и образованието, обсъдиха на среща днес президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Република Армения Арарат Мирзоян, който е на посещение у нас. Тази година двете държави отбелязват 30 години от установяването на двустранни дипломатически отношения, но силните духовни и приятелски връзки между българи и арменци датират от столетия, бе подчертано на срещата.

Обща бе позицията, че трайното укрепване на стабилността и разширяването на транспортната свързаност в Черноморския регион и Кавказ е от ключово значение за стимулиране на инвестициите. Според министър Мирзоян откриването на пряка въздушна линия между София и Ереван може да превърне България в транспортен хъб за Армения и ще улесни реализацията на различни проекти в областта на транспорта.

Държавният глава отбеляза, че арменската общност в България е напълно интегрирана и има важна роля в обществения живот на страната. По думите на президента това дава отлични възможности за последващо разширяване на двустранното сътрудничеството в икономиката, културата и образованието. Румен Радев отправи покана и към президента на Армения Вахагн Хачатурян да посети страната ни.

По време на срещата беше обсъдена и необходимостта от устойчивост на процеса по укрепване на стабилността и сигурността в региона на Кавказ, както и ролята на Европейския съюз и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в този процес.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

За първи път ще има матура по рядък език

Дани Тренчева

Васил Божков не може да бъде разпитан докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем

admin

МЗ с препоръки: Кога да си сложим бустерна доза от ваксината на Janssen

Дани Тренчева

Кирил Петков: Условия за апокалипсис в България няма

admin

Кирил Петков: Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани

admin

3 411 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment