15.06.2024
Без категория България

Студентските бригади в САЩ ще са по-достъпни през 2023 г.

През 2023 г. няма да има ограничения в броя на българските студенти, които могат да се явят на интервю за J1 виза и да заминат на бригада в САЩ по програмата Work and Travel. Това е станало ясно на среща в американското посолство у нас, проведена през седмицата, съобщиха за БТА от „Интеграл“ – член на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен със САЩ, които партнират на програмата.

По време на пандемията от КОВИД-19 пътуването на български студенти беше затруднено, както поради строгите изисквания за достъп в страната, така и заради намаления административен капацитет за обработка на подадените документи и провеждане на интервюта с всички кандидати. Американските работодатели също имат интерес от участие на повече студенти в програмата и намалелият брой заминали беше разочарование и за тях. Този дефицит доведе и до покачване на заплащането, което през тази година на някои места достигна до 15-20 долара на час.

През 2023 г. ще бъдат проведени толкова интервюта, колкото са и кандидатите за участие в програмата с подготвени документи според изискванията. Интервютата започват на 6 февруари догодина и ще продължат до 15 юни 2023 г. При необходимост ще бъдат включени допълнителни дни от календара, уверили са от Посолството на САЩ. В случай, че има закъснели кандидати, те ще могат да се явят на интервюта и след 15 юни, но на общо основание, заедно с останалите кандидати за визи.

И през 2023 г. ще действа т.нар. Dropbox процедура – подаване на документи по програмата Work and Travel без провеждане на интервю. До нея се допускат студенти, които вече са пътували успешно до САЩ по същата програма, не им е била отказвана виза и не се обучават в първи или последен курс в университета.

От България традиционно по програмата за културен обмен Work and Travel пътуват между 4500 и 5500 студенти на година. През сезона на 2018/2019 година отпътувалите по програмата от страната бяха 4332, като интересът към програмата се запази голям и през 2019/2020, но поради КОВИД пандемията студентите нямаха възможност да заминат, отбелязват от „Интеграл“.

Related posts

Депутатите приеха държавата да поеме оперативния контрол над нефтената рафинерия в Бургас

admin

Парламентът реши Иван Иванов да продължи да изпълнява функциите на председател на КЕВР

admin

ПОРЕДНИЯТ БИЗНЕС КРАХ В БЛАГОЕВГРАД! Две години и половина след откриването на китайския мол „Азия”, опразват рафовете и го затварят

admin

Икономисти: Очкават ни по-високи цени не само на енергията, но и на храната

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

ПСС предупреждава, че условията за туризъм днес са лоши

admin

Leave a Comment