28.04.2024
Свят

Международна операция с участието на Националната следствена служба и ВКП разкри сайт със снимки на деца с порнографско съдържание

Днес, 17.11.2021 г., на брифинг в Националната следствена служба (НСлС) директорът на НСлС Борислав Сарафов, следовател Светослав Василев от НСлС и завеждащият отдел „Международен“ във Върховна касационна прокуратура (ВКП) Цветомир Йосифов дадоха подробности за международна операция с участието на Министерството на правосъдието на САЩ, Департамента по вътрешна сигурност, Националната следствена служба и ВКП, при която бе разкрит сайт със снимки на деца с порнографско съдържание.

Разследването е започнало преди 6 месеца по искане на американската страна. Извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса в София. Иззети са множество електронни доказателства, които са анализирани в САЩ, съобщават от прокуратурата.

При операцията у нас е арестуван българският гражданин П.В., на 48 години. Той  е изпълнявал функцията на администратор на сайта, разпространявал снимки на деца на видима възраст между 6 и 10 години. Не е имал криминалистични регистрации. На сайта са качени 4,6 млн. снимки, като разследването е установило, че децата на тях са с произход предимно от Молдова и Украйна.

Абонати и потребители на съдържанието на сайта са били граждани на 101 държави, вкл. България. Част от него е било общодостъпно, а за друга част се е плащал месечен абонамент в размер на 80 американски долара. Генерираните приходи от няколкогодишната му дейност са 9,5 млн. долара, от които администраторът на сайта – П.В., е получил 434 000 долара.

По отношение на българския  гражданин предстои екстрадиционно производство по искане на САЩ.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов благодари на американските колеги, с които НСлС и ВКП са работили активно по случая и подчерта отличното оперативно сътрудничество между правоохранителните органи на България и САЩ.

Related posts

Русия заплашва да скъса дипломатическите отношения със САЩ

ЕС затяга правилата за пътуване за Канада, Австралия, Аржентина заради скок на Covid случаите

Дани Тренчева

Русия забранява полетите на авиокомпании от 36 страни, включително България

Дани Тренчева

Русия и Украйна се споразумяха за еднодневни коридори за евакуация

Дани Тренчева

Какви са коментарите и очакванията след информацията, че камионът, взривен на Кримския мост, е преминал през България

admin

Гърция разхлабва обявените мерки за пристигащите в страната

Дани Тренчева

Leave a Comment