29.03.2024
Свят

Международна операция с участието на Националната следствена служба и ВКП разкри сайт със снимки на деца с порнографско съдържание

Днес, 17.11.2021 г., на брифинг в Националната следствена служба (НСлС) директорът на НСлС Борислав Сарафов, следовател Светослав Василев от НСлС и завеждащият отдел „Международен“ във Върховна касационна прокуратура (ВКП) Цветомир Йосифов дадоха подробности за международна операция с участието на Министерството на правосъдието на САЩ, Департамента по вътрешна сигурност, Националната следствена служба и ВКП, при която бе разкрит сайт със снимки на деца с порнографско съдържание.

Разследването е започнало преди 6 месеца по искане на американската страна. Извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса в София. Иззети са множество електронни доказателства, които са анализирани в САЩ, съобщават от прокуратурата.

При операцията у нас е арестуван българският гражданин П.В., на 48 години. Той  е изпълнявал функцията на администратор на сайта, разпространявал снимки на деца на видима възраст между 6 и 10 години. Не е имал криминалистични регистрации. На сайта са качени 4,6 млн. снимки, като разследването е установило, че децата на тях са с произход предимно от Молдова и Украйна.

Абонати и потребители на съдържанието на сайта са били граждани на 101 държави, вкл. България. Част от него е било общодостъпно, а за друга част се е плащал месечен абонамент в размер на 80 американски долара. Генерираните приходи от няколкогодишната му дейност са 9,5 млн. долара, от които администраторът на сайта – П.В., е получил 434 000 долара.

По отношение на българския  гражданин предстои екстрадиционно производство по искане на САЩ.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов благодари на американските колеги, с които НСлС и ВКП са работили активно по случая и подчерта отличното оперативно сътрудничество между правоохранителните органи на България и САЩ.

Related posts

Италия обмисля безсрочен сертификат за хората с три дози ваксина

Дани Тренчева

Без тестване за ваксинираните пътници на влизане в Гърция

Дани Тренчева

Серия от арести в Германия по подозрение в опит за държавен преврат

admin

Русия: Изпращането на международни миротворци в Украйна би било „много безразсъдно“

Международният ден на жената е!

Дани Тренчева

Съдът в Страсбург поиска от Русия незабавно да спре атаките над цивилни хора и обекти

Дани Тренчева

Leave a Comment