21.02.2024
България Политика Свят

Президентът Румен Радев се срещна с президента на ОАЕ

Президентът Румен Радев проведе среща с президента на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, съобщиха от прессекретариата на президентството.

В присъствието на двамата държавни глави в президентския дворец в Абу Даби се състоя официална размяна на подписаните двустранни документи между двете страни, с които България и Обединените арабски емирства ще развиват своите двустранни отношения в стратегическо партньорство.

Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства беше подписан в рамките на официалното посещение на Румен Радев в Абу Даби. Споразумението цели да се насърчи реализирането на инвестиции между двете страни, да стимулира развитието на сътрудничество в широк спектър от области и обмена между представители от правителствения, академичния и частния сектор.

В Абу Даби бяха подписани и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и за обмен на информация между Българската телеграфна агенция (БТА) и осведомителната агенция на ОАЕ (УАМ).

Меморандумът за сътрудничество в земеделието цели да се повиши сътрудничеството в тази област и да се засили продоволствената сигурност, безопасността на храните. С меморандума в сектора на туризма се акцентира върху създаването на най-благоприятни условия за взаимноизгодно партньорство в тази област и стимулиране на инициативите за популяризиране на културно-историческите паметници с цел двустранно развитие на културния туризъм. Сътрудничеството в образованието ще включва обмен на информация, обучение на учители, създаване и разработване на учебни програми, включително и езиково обучение. Документът за разбирателство в областта на културата очертава възможностите за разширяване на културните връзки между България и ОАЕ.

В рамките на посещението на държавния глава беше подписано и споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Осведомителната агенция на ОАЕ, което предвижда ежедневен обмен на новини между двете агенции, които да бъдат публикувани в техните информационни бюлетини за свободен достъп на гражданите.

Срещата между двамата държавни глави е част от двудневното посещение на Румен Радев и ръководената от него делегация в ОАЕ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

До сряда у нас времето ще е слънчево, от четвъртък започва понижение на температурите

admin

Прокуратурата разследва смъртта на 2-годишното дете от Смолян

admin

Прокуратурата възложи проверка на базата в Бояна

Дани Тренчева

Комитова за АМ „Струма“: Тук има нещо много странно – този пожар е възникнал много бързо

Дани Тренчева

Радев към 47-ото НС: От вас зависи да затворите епохата на прехода

Дани Тренчева

Прокуратурата назначи проверка по надзор за законността във връзка с няколко трагични случая в домове за възрастни хора във Варна

Дани Тренчева

Leave a Comment