25.07.2024
България Политика Свят

Президентът Румен Радев се срещна с президента на ОАЕ

Президентът Румен Радев проведе среща с президента на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, съобщиха от прессекретариата на президентството.

В присъствието на двамата държавни глави в президентския дворец в Абу Даби се състоя официална размяна на подписаните двустранни документи между двете страни, с които България и Обединените арабски емирства ще развиват своите двустранни отношения в стратегическо партньорство.

Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства беше подписан в рамките на официалното посещение на Румен Радев в Абу Даби. Споразумението цели да се насърчи реализирането на инвестиции между двете страни, да стимулира развитието на сътрудничество в широк спектър от области и обмена между представители от правителствения, академичния и частния сектор.

В Абу Даби бяха подписани и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и за обмен на информация между Българската телеграфна агенция (БТА) и осведомителната агенция на ОАЕ (УАМ).

Меморандумът за сътрудничество в земеделието цели да се повиши сътрудничеството в тази област и да се засили продоволствената сигурност, безопасността на храните. С меморандума в сектора на туризма се акцентира върху създаването на най-благоприятни условия за взаимноизгодно партньорство в тази област и стимулиране на инициативите за популяризиране на културно-историческите паметници с цел двустранно развитие на културния туризъм. Сътрудничеството в образованието ще включва обмен на информация, обучение на учители, създаване и разработване на учебни програми, включително и езиково обучение. Документът за разбирателство в областта на културата очертава възможностите за разширяване на културните връзки между България и ОАЕ.

В рамките на посещението на държавния глава беше подписано и споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Осведомителната агенция на ОАЕ, което предвижда ежедневен обмен на новини между двете агенции, които да бъдат публикувани в техните информационни бюлетини за свободен достъп на гражданите.

Срещата между двамата държавни глави е част от двудневното посещение на Румен Радев и ръководената от него делегация в ОАЕ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Властите в Одеса призовават всички да се скрият в бомбоубежищата

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Европейската комисия обяви златните паспорти за заплаха за сигурността

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Вече може да се заяви онлайн продължаване изплащането на наследствени пенсии

Дани Тренчева

Природният газ в Европа надхвърли 1300 долара за 1000 куб. метра

Дани Тренчева

Leave a Comment