25.04.2024
Covid-19 Свят

„Астра Зенека“ може бързо да бъде модифицирана за противодействие на Омикрон

Професор Андрю Полард, ръководител на екипа разработил ваксината на „Астра Зенека“ срещу Covid-19, заяви, че тя много бързо може да бъде модифицирана, за да противодейства на новия вариант Омикрон.

Според професор Полард първо трябва да се проведат изследвания дали изобщо се налага ваксината да се модифицира за новия вариант на коронавируса. Ако се окаже, че е така, учените могат много бързо да я преработят, за да противодейства и на Омикрон варианта, подчерта той.

Полард прогнозира още, че няма да станем свидетели на възраждане на пандемията сред ваксинираното население, както стана миналата година след появата на Делта варианта.

Новият вариант на коронавируса е установен при пътник от Южна Африка, пристигнал на летището във Франкфурт. Властите в Нидерландия съобщиха, за 61 пътници от два полета от Южна Африка с положителен резултат. Проверява се дали става дума за новия вариант.

Външното министерство на Южна Африка заяви, че страната е „наказана“, защото е идентифицирала варианта Омикрон. Решението на много държави да прекратят полетите от и до Южна Африка е равносилно на наказание, че Претория е използвала напреднали генетични тестове, за да изолира новия вариант, подчертават от ведомството.

Източник: БНР

Related posts

Д-р Атанасова: Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално с увеличаване случаите на COVID

admin

Алексей Навални бе признат за виновен в измама и неуважение към съда

Лавров: Русия слага край на илюзиите за Запада, вече ще гледа на Изток

1278 са новозаразените с COVID у нас

Дани Тренчева

САЩ за България: Сериозна корупция, безнаказаност и полицейско насилие

Въвеждат по-строги COVID мерки в София

Дани Тренчева

Leave a Comment