11.05.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Полена се превърна в работилницата на Баба Марта

В днешния слънчев ден в Центъра за настаняване от семеен тип в село Полена кипеше активна дейност. Работилницата в помощ на Баба Марта в ЦНСТПЛУИ отвори врати.

„Мартенички, мартенички, бели и червени. Сръчните ръчички на момчетата изплели. Да сме живи, да сме здрави. Винаги засмени и успели“. Това бяха думите, които пееха потребители, докато увлекателно изработваха красиви мартенички, усуквайки бяло и червено конче, рисуваха и твориха всякакви красиви неща, свързани с един от най – любимите български празници, какъвто е 1 март.

Според традицията, мартеница се носи до пристигането на щъркелите. Тогава се сваля и се връзва на цъфнало плодно дърво, за да даде много плодове. В случай, че овошките са вече прецъфтели, обичаят повелява мартеницата да се скрие под скала или голям камък, за да отиде магическата й сила в земята и природата.

За финал на творческия ден, потребителите и служителите на ЦНСТПЛУИ в селото, украсиха ръчно направено дърво с мартенички, както и накичиха със символа за месец март дърво в двора на социалния център, за да може всички хора да му се радват, когато го видят.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Увеличават цените за автобусни билети в района на Разлог – Банско – Гоце Делчев

Дани Тренчева

Отбора на „Септември“ (Симитли) с нова придобивка

admin

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на ОбС – Симитли Вилимир Александров със специален поздрав по повод 15-ти септември

admin

Апостол Апостолов: 6-и септември е повод да се гордеем с нашето минало и предците ни

admin

Община Сандански осигури веноскоп за детско отделение в МБАЛ „Югозападна болница“ – Сандански

Дани Тренчева

Мъгла на АМ „Струма“ в района на Струмяни и Сандански

Дани Тренчева

Leave a Comment