23.02.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Свлачища заплашват да затрупат пътя за местността Бодрост край Благоевград

Свлачище затвори пътя за местността Бодрост край Благоевград вчера около обяд. За радост при инцидента няма пострадали, единственото, което предизвика е пътна суматоха, при която бяха блокирани десетки автомобили.

Свлачището напомни за една друга опасност, която от години е надвиснала заплашително над пътя и е въпрос на време да предизвика нов инцидент.

Пукнатина в планинския масив над пътя за парк „Бачиново” край Благоевград заплашва преминаващите вече две години. Опасната пукнатина продължава да нараства, а със нея и опасността скалната маса да се срути върху пътя, който е точно под масива.

С протокол от заседание на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към министерския съвет от 2 февруари 2021 година, правителството отпуска на Благоевград 4 770 033 лева за укрепване на пътя Бистрица – летовище „Бодрост“, местн. „Картала“.

„Ситуацията с пукнатината в планинския масив над пътя за парк „Бачиново” край Благоевград е сложна, тъй като се формират геодинамични процеси, които са срутищно-свлачищни. Допълнителен проблем е, че върху този масив има вада на „Напоителни системи”, която служи за водоснабдяване на парка, по нея се пуска вода. Водата преминава през този успореден на пътя планински масив, изграден от гнайс, силно напукани са скалите“. Така описва ситуацията преди повече от две години Кирил Ангелов, доцент по инженерна геология и геотехника.

Според него, когато водна система преминава през скалите, всеки загубен литър от нея директно се инфилтрира върху основата на тези напукани скали, които започват да се обрушват и да се свличат. За щастие това не е дълбоко свличане, но е твърде опасно в някои участъци, като цялата зона на разлома е 250-300 метра.

Пукнатината е факт, по нея са се отцепили и отделни малки свлачища. В такива случаи, когато има дъжд и снеготопене, е много опасно, защото отделни късове се активизират и тръгват надолу по ската. Може да стане голяма беля и да се наруши целият масив, който да се сгромоляса върху пътя, който е общински. Той започва непосредствено към ската, няма бордюр, няма банкет, нито пък укрепителна стена.

„Не може да се остави ситуацията така. Има и друг важен фактор. Река Бистрица при по-високо пълноводие сериозно подмива брега, върху който е изграден пътят и се получава неприятна ситуация, свързана с устойчивостта в целия този район. Трябва да се укрепи и брегът на река Бистрица, да се изградят стабилни укрепителни съоръжения на ската – подпорни анкерирани стени. Но затова са необходими много пари”, допълва тогава още доцент Ангелов.

Тогава в района на свлачището са поставени пътни знаци, които да регулират скоростта, тъй като има риск за преминаващите превозни средства.

Днес, повече от две години по-късно освен пътните знаци липсва и каквито и да е мерки по обезопасяване и по отстраняване на проблема, въпреки че за опасния участък спешно са отпуснати близо 5 млн. лева още през 2021година.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Застреляха куче в Благоевград

admin

Огнен кръст грейна на „Св. Харалампий“ в Благоевград

Дани Тренчева

ОП „Общински приют за безстопанствени животни“- Благоевград със свободна работна позиция за ветеринарен лекар

Дани Тренчева

С оферта от 6,2 млн. лв. „Растер юг“ ООД избрана да строи ул. „Промишлена“, конкурентите „Бг Ленд Ко“ и „Фармвил” обжалват в КЗК

admin

40- годишната жена, ранена в катастрофата при Монца, край Благоевград е починала

admin

Кампания за набиране на кандидати за висше военно образование през учебната 2023 – 2024 година

admin

Leave a Comment