21.02.2024
Без категория България

25% от децата са в интернет пет и повече часа на ден

Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден. Най-използван от тях е тик ток, следван от снапчат и фейсбук. 25% са в интернет пет и повече часа на ден. Това показват резултатите от проучване на Държавната агенция за закрила на детето и Черноморска академия за сигурност проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.

Освен използването на социални мрежи близо 70% от децата са в интернет пространството всекидневно между един и три часа. Положителна е тенденцията на увеличаване на учениците, които са запознати с настройките за поверителност – над 80%, като 38% са научили от родителите си за какво се използват тези настройки. 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, 20% говорят по темата само с приятели.

Проучването показва още, че близо 77% от децата ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени или тормозени онлайн. 10% ще сигнализират първо на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето. Близо 12% заявяват, че няма да потърсят никъде помощ и ще се опитат да се справят сами. На въпрос дали са изпадали в ситуация на дискомфорт в нета, 75% отговарят, че не са. 14% са били жертви на кибертормоз, като 9% от тях споделят, че този вид тормоз продължава, въпреки, че са сигнализирали компетентните институции.

Близо 90% от учениците разбират за тормоз в онлайн пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяване на слухове. Повече от половината деца, участвали в проучването – 552 са попадали в чат, в който се използва нецензурна реч, 493 са били свидетели на грубо поведение онлайн, 230 деца споделят за обиди относно външният им вид.

55% от учениците играят в мрежа с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн. Почти 100% от децата сърфират през мобилен телефон. Всички са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Проучването сред учениците на територията на община Варна за безопасност в интернет е второто, което Държавната агенция за закрила на детето заедно с Черноморска академия за сигурност реализират. Миналата година такова беше проведено и в София. Според анализ на Черноморска академия за сигурност, предоставен на ДАЗД, между двете проучвания се отчита положителна тенденция и нарастване с 4% на родителите, които се грижат за настройките за поверителност на децата си. Увеличение с 6% се наблюдава и при децата, които заявяват готовност да говорят с родителите си и да сигнализират, ако има опит да бъдат тормозени онлайн. Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз, сравнение с данните от преди близо година. Като една от причините за тези числа Черноморска академия посочва в анализа си програмата “Киберзащитници”, която е с участието на Държавната агенция за закрила на детето. Тя е създадена да повиши информираността на обществото за превенция на кибертормоза срещу деца в мрежата. През настоящата година предстоят проучвания с деца по темата за кибертормоза и в други области на страната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Засилено полицейско присъствие по пътищата заради празниците

НИМХ спря да дава информация за времето, готви се за протест

Дани Тренчева

Пиян шофьор с над 4 промила алкохол в кръвта самокатастрофира

admin

Правосъдният министър: Ще поискам оставката на Гешев, чакам решение на КС по въпроса

Дани Тренчева

Здравният министър обявява нови решения за пандемията

Дани Тренчева

Ето кои са новите зам.-председатели на Народното събрание

Дани Тренчева

Leave a Comment