21.02.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Няма да има референдум по въпроса дали община Благоевград да изтегли заем от над 17 млн. лева

Не са събрани достатъчно подписи, за да се проведе обществено допитване по въпроса дали община Благоевград да изтегли заем от над 17 млн. лева, за да построи нов аквапарк със спа център и да благоустрои парк „Бачиново“ край Благоевград. Това заяви председателят на Общинския съвет Радослав Тасков.

Инициативен комитет още миналата година започна събирането на подписи за свикване на местен референдум с въпроса „Одобрявате ли решението на Общински съвет – Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение Скапто Терме аквапарк Бачиново?“

За месец бяха събрани 12 075 подписа, но ГРАО  установява едва 8589 коректни.  Установено е, че в подписката присъстват лица, които нямат постоянен адрес в Благоевград, такива със сгрешени ЕГН или адрес, което ги прави невалидни. Необходимият брой подписи за задължително провеждане на референдум е 10% от хората с постоянен адрес на територията на Община Благоевград или 9365 души.

„Такъв референдум нямаше как да събере необходимия брой гласове, за да стане задължителен и решението щеше да е на общинския съвет. Аз винаги съм казвал, че това е излишен лукс. Никой не е против да се допитваме до гражданите, но ако е на цена да затрудним социалната дейност на общината и да вземам жизненонеобходими пари, смятам, че е излишен лукс“, заяви още Тасков.

Председателят на общинския съвет смята, че са нужни промени в Закона за допитване до гражданите, които да позволяват на местната власт да провежда референдуми по друг по-достъпен начин.

„След като може преброяването на населението в България, включително всички данни, лични данни, да бъде извършвано онлайн, не виждам причина допитванията да не станат по същия начин. Има платформи, които са суперзащитени, от които не излизат данни“, допълни още Радослав Тасков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Митнически служители задържаха 21 718 облекла и обувки в района на ГКПП Кулата

Дани Тренчева

Мълчалив и оглушителен протест в Благоевград

admin

Богата програма за празника на Симитли – Рождество на Пресвета Богородица

admin

Верижна катастрофа с 5 автомобила затвори главен път Е-79

Дани Тренчева

1 500 лв. бяха събрани по време на благотворителния коледен базар „Ароматът на Коледа“ в село Крупник

Дани Тренчева

Благоевградските ресторантьори блокират днес Е-79 при кръговото кръстовище под Полигона

admin

Leave a Comment