25.04.2024
Covid-19 България

Проф. Витанов прогнозира как и кога ще излезем от пика на COVID вълната

10% от българското население се е срещало с Омикрон, което обяснява защо всеки познава някой, който се е заразил. Това заяви пред NOVA математикът от БАН проф. Николай Витанов. За да се получи реалния брой на заразените, трябва да се умножава по даден коефициент, разясни Витанов. И даде пример: „Грубо казано на 9 хиляди регистрирани, слагайте по още 20 хиляди и ще получите числото“.

„Засега нещата вървят добре, бройката на заразените може да е голяма, но започва да спада. Очакванията са тази седмица трендът да се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два тренда. По-важният от тях е заетостта на болничните легла, там нещата още растат до към края на следващата седмица и след това се очаква да се пречупи и той. Накрая трябва да се пречупи и трендът на смъртността“, отчете още Витанов.

Очаква се заболеваемостта да спадне под 5 хиляди заразени на ден и да започне да се разглежда въпросът за отмяна на зеления сертификат по същество, смята още той. Очаква се смъртността да бъде под 1%.

Траекторията се определя от следните фактори: Да няма „суперпожар“ – над 25 хиляди регистрирани на ден; да няма препълнени болници, както беше при предните вълни; да няма тотален локдаун.

Вирусологът проф. Радостина Александрова коментира новите подварианти на Омикрон, които са под наблюдение от учените: „Омикрон ще си отиде. Той, за щастие, се свързва с много по-ниска смъртност. Но цената продължава да бъде висока, защото боледуват много повече хора“. По думите ѝ към момента няма повод за тревога, но данните за Омикрон и подвариантите са малко.

Проф. Александрова коментира и постковид синдрома. Една част от хората, които са се срещали с COVID-19 в последствие могат да изпитват определени симтпоми, могат да се появят и нови, това може да продължи седмици, месеци…Все още няма ясно описана дефиниция на това състояние.

По думите ѝ има около 200 симптома, които могат да се появят при това състояние. Най-често те са: задух, умора и проблеми с паметта и концентрацията. Последният проблем става повод някои млади хора дори да сменят работата си. Към момента няма яснота все още колко дълго продължава.

Related posts

Финансист: Русия има интерес да продължи да доставя газ, иначе ще има икономически последствия

Дани Тренчева

Гешев: Кой ще изпрати многотомните дела с тонове веществени доказателства

admin

2866 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Нова година – нови сметки: Колко ще плащат домакинствата на газ?

Дани Тренчева

Почитаме Св. мъченица Юлиания

Дани Тренчева

Дъжд и облаци в Западна и Централна България! Какво време ни очаква до края ноември?

admin

Leave a Comment