15.06.2024
Свят

Младежка награда „Карл Велики“: кои са победителите през 2022 г.

Португалски проект за трансгранично сътрудничество чрез музика спечели първата награда на младежкия конкурс „Карл Велики“ за 2022 г.

Всяка година национални журита отличават проекти на млади хора от всяка страна в ЕС, които насърчават сътрудничеството и разбирателството между европейците. Националните победители бяха поканени на церемония в Аахен, Германия, на 24 май, където бяха обявени победителите на европейско ниво.

Първата награда в конкурса е 7 500 евро, втората е 5 000 евро, а третата − 2 500 евро.

Победителите в конкурса

Първа награда спечели проектът „Оркестър без граници“ от Португалия, който насърчава сътрудничеството между млади музикални таланти от Испания и Португалия с цел намаляване на социалните и културните неравенства.

Втора награда бе присъдена на чешкия проект „Политика (не само) за младите“, който цели да даде платформа на млади политици от целия политически спектър за дебат относно политиката, демокрацията и правата на човека. Стремежът е да се подобри информираността и да се засили активността на младите хора в обществото.

Трето място зае германската инициатива „Украински ритми − Европейска публична сфера“, реализирана от неправителствената организация Democracy International. Проектът, който се проведе от април до октомври 2021 г., събра хора от 36 страни за онлайн дискусия за демокрацията, политиката за развитие и европейската интеграция с акцент върху отношенията между ЕС и Украйна. Участниците изготвиха предложения за Конференцията за бъдещето на Европа.

Национални победители

През 2022 г. България бе представлявана в конкурса от Лятната академия „Перспективи“, която събира чуждестранни студенти на летен стаж в България с млади хора от малки населени места. Целта е чрез неформални методи на обучение младежите от места с ограничени перспективи да придобият социални умения и увереност.

От лятото на 2016 г. „Институт Перспективи“ е домакин на студенти от различни европейски университети, които осъществяват своите учебни практики на терен в различни малки населени места в България. Основната цел на проекта е да създава предпоставки за повишаване ангажираността на младежите от малките общности и селските райони в страната в образователни, социални и културни мероприятия през летните месеци. По този начин се бори и с основното предизвикателство спрямо пълноценната социализация на младите хора, а именно зависимостите.

До момента над 25 млади европейци, участници и в „Еразъм+“, са реализирали своите тримесечни стажове в страната, допринасяйки за активното включване на младежите в обществения живот чрез развиването на нови компетенции като комуникационни умения, емоционална интелигентност, междукултурни взаимоотношения, толерантност и солидарност, умения за публично говорене; гражданско участие и демократични принципи, знания за Европейския съюз, екология и околна среда и дигитализация.

От 2016 г. до шестото издание на Лятна академия „Перспективи“ през 2021 г. по проекта са реализирани младежки инициативи в над 30 различни населени места в България. Последните от тях са в градовете Свищов и Исперих и в село Разбойна. Освен определени социално-икономически условия, обуславящи лош достъп до обществени, транспортни и здравни услуги, както и ограничен достъп до занимания в свободното време, младежите от тези региони са изправени и пред допълнително предизвикателство, идващо от техния религиозен и етнически произход.

Програмите по проекта се осъществяват посредством образователни сесии и курсове, физически дейности сред природата, ролеви игри, дебатиране, активни дискусии, както и интерактивни неформални обучителни методи.

Младежкият конкурс „Карл Велики“

Младежкият конкурс „Карл Велики“ отличава проекти на хора на възраст между 16 и 30 години, които допринасят за разбирателството и единството на европейците. Той се организира съвместно от Европейския парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“. От стартирането на конкурса през 2008 г. в него са участвали повече от 4 650 проекта.

Related posts

ЕС настоява за незабавно и безусловно прекратяване на войната в Украйна

Москва се сбогува с убитата при бомбен атентат националистка Даря Дугина

admin

Вирусолог: Предстои масово заразяване с Омикрон и скорошен край на пандемията

Дани Тренчева

СЗО: Европа отново е епицентър на пандемията

Дани Тренчева

Македонски певец запалил българския културен център в Битоля

Четирима души, свързани със скандала с незаконните осиновявания в Гърция остават в ареста

admin

Leave a Comment