20.04.2024
България Политика

От ДПС твърдят, че са заплашени от премиера с думите „Аз вас ще ви оправя“

Аз ще ви оправя. Джеймс О’Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини“, тези думи твърдят, че са чули от Движението за права и свободи (ДПС) като заплаха от премиера Кирил Петков.

Това обявиха председателят и зам.-председателят на партията Мустафа Карадайъ и Станислав Анастасов на брифинг в Народното събрание. По думите им Петков е изрекъл това по време на т.нар. блиц контрол (когато премиерът и заместниците му отговарят на въпросите на депутатите – бел. авт.) по-миналия петък (13 май).

„Минавайки покрай т.нар. кошара, където са представителите на Министерския съвет, Кирил Петков се опита да ме привика, аз застанах на дистанция, след което той ми каза: „Аз ще ви оправя. Джеймс О’Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини“, твърди Станислав Анастасов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че е изпратил писмо до Джеймс О’Брайън, ръководител на службата за координация на санкции към държавния департамент на САЩ, за да го информира как се използва неговото име, според Карадайъ, „за да заплашва политически опоненти“.

Джеймс О’Брайън е координатор в Държавния департамент за санкциите, налагани от институцията. Зае длъжността миналия месец след утвърждаване от Сената и така запълни позиция, останала празна от 2017 г. насам, когато президент бе Доналд Тръмп. Дошлият на власт след него Джо Байдън обаче номинира О’Брайън през октомври. Този пост отговаря за надзора дали се спазват санкциите, както и (според Държавния департамент) за „укрепването на сътрудничеството със съюзниците и партньорите в употребата на този жизненоважен инструмент“. Друга отбелязана цел е да „насърчи отчетността за корупцията и злоупотребите на човешките права и да възпира и пресича активности, които застрашават националната сигурност“ на САЩ.

Related posts

Преговори за коалиция: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

Дани Тренчева

ЕК разреши удължаване срока за оценка на българския план за възстановяване

Дани Тренчева

ЦИК готови за избори на 2 април

admin

Над 180 хил. изтегляния на приложението на НАП за проверка на касови бележки

Дани Тренчева

Христо Иванов: От „Демократична България“ с радост ще гласуваме доверие на Мирослав Иванов

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

admin

Leave a Comment