25.04.2024
България Свят

България и РС Македония отбелязват 120 г. от смъртта на Гоце Делчев поотделно

С отделни чествания България и Северна Македония отбелязват 120 години от гибелта на революционера Гоце Делчев днес. 

Президентът Румен Радев ще участва в тържествената заря-проверка по повод годишнината от смъртта на националния герой тази вечер в Гоце Делчев, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. По-рано през деня президентът ще присъства на заупокойна молитва в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, където ще се срещне с Неврокопския митрополит Серафим в новопостроената Света Неврокопска митрополия.

Свое честване на героя организира Република Северна Македония. Целият държавен елит се събра на церемонията-панихида в двора на църквата „Св. Спас”, където се намира саркофагът на Гоце Делчев. Службата бе водена от архиепископа на православната църква на Северна Македония – Стефан.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски се поклони и поднесе цветя.

„Поклон пред македонския революционер Гоце Делчев. Визионер, идеолог и ръководител на македонското националноосвободително дело от края на XIX и началото на XX век. Една от най-значимите ни исторически личности“, написа Пендаровски малко по-късно в профила си във Фейсбук, предаде БГНЕС.

Гоце Делчев е един от героите, които често са предмет на спорове в изострените отношения между София и Скопие.

В парламентите на двете страни депутатите отбелязаха годишнината с изказвания. В българското народно събрание това стана повод за леко напрежение. След изказването на Елисавета Белобрадова от „Продължаваме промяната-Демократична България“ в памет на героя, от ИТН ги обвиниха в лицемерие – заради вдигането на ветото, което България беше наложила на РСМ по пътя ѝ към ЕС.

Гоце Делчев е славен революционер в България и Република Северна Македония. Той е водач на Българските македоно-одрински революционни комитети, известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация ( ВМОРО )През 1903 г., в началото на месец май, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Групата, под управлението на Хюсеин Тефиков, през нощта срещу 4 май блокира селото заради сигнал за нощуващи комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът му е неуспешен. Той е убит, след еднодневно сражение с превъзхождащата войска. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Related posts

Градушка порази 10 000 дка обработваема земя в Садово, част от тях са напълно унищожени

Почитаме Преп. Теодор Освещени

admin

Прогноза за времето

admin

Правителството одобри проектобюджета за 2022 г.

Дани Тренчева

Четирима загинали при пожар на къща обитавана от българи в Германия

admin

Доц. Кунчев: До края на януари Омикрон ще стане доминиращ у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment