23.02.2024
Гоце Делчев Пулсът на Югозапада

Д-р А. Тонгов, МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев: Болните при нас се увеличават прогресивно, затова настояваме да бъде обявена грипна ваканция

Педиатричното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев е пълно с болни деца с вирусни инфекции. Всички 21 легла са заети и за да постъпи нов пациент, трябва да изчака някой да бъде изписан. Вчера например са били изписани 10 деца и леглата веднага са били заети.

„Най-много са болните деца – от бебета до 5-годишна възраст, с RSV /респираторен синцитиален вирус/, и грип „А“. Ковид-19 няма. Разполагаме с тестове за коронавирус и грип, което улеснява диагностицирането и назначаването на терапия. Лечението на респираторните инфекции отнема една седмица, но повечето деца оздравяват за 5-6 дни. При някои има остатъчна кашлица и хрема, които продължават известно време. За момента нямаме малки пациенти с усложнения от грип. Болните при нас прогресивно се увеличават, заради което настояваме да бъде обявена грипна ваканция. По този начин ще може да насочим децата към инфекциозно отделение, което разполага с 12 легла, а в момента там са на лечение само 2-ма болни възрастни с грип”, обясни за „Струма“ зам. директорът на болницата и завеждащ детско отделение д-р Ангел Тонгов.

Относително спокойна е ситуацията в детско отделение на  МБАЛ – Благоевград, в което хоспитализираните през последните дни са били 10, като общият брой на леглата е 21. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за разлика от предишни години този път епидемичната вълна от грип започва от източните области на страната, но ситуацията е динамична.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Related posts

Кметът на община Благоевград определи местата за поставяне на агитационни материали

Дани Тренчева

Коледарчетата от филиал „Ян Бибиян“ на Детска градина „Радост“ орисаха с добро община Симитли

Дани Тренчева

Мултидисциплинарна академична конференция очертава постиженията на Американския университет в България

Дани Тренчева

Община Благоевград и ОбСНВ награждават ученици в конкурс по превенция на наркоманиите

admin

ЮЗДП с мерки за осигуряване на населението с дърва за огрев на достъпни цени

Дани Тренчева

Двойно убийство в Благовград тази нощ

admin

Leave a Comment