20.07.2024
Анализи и коментари Благоевград Пулсът на Югозапада

Към Община Благоевград: Всеки е невинен до доказване на противното

В навечерието на частичните кметски избори в Благоевград, спечелилият настоящ кмет на Благоевград, даде ясна заявка за начина, по който ще управлява. Начинът, по който изглежда “първата дама”, обаче измести фокусът от това и на заден план остана поведението на вече спечелилият кандидат.

Кметът “поля” победата си в местно заведение, а лошо впечатление дори и на празнуващите с него направиха неколцината яки момчета, които и до днес охраняват кмета, но вече облечени в униформата на общинския инспекторат. Така охранителите, преоблечени като инспектори се заеха с охраната и сигурността не само на кмета, но и на Благоевград.

Гардовете придружават кмета на всяко събитие и не винаги успяват да всяват респект, понякога в стремежа си да пазят кмета, дори изглеждат комично. За превишаване на правомощията от страна на амбициозните младежи свидетелстват десетки постове в социалните мрежи, но нещо далеч по притеснително се случва на официалните страници на Община Благоевград. 

От няколко месеца в публичното пространство и в частност на официалната страница на Община Благоевград във Фейсбук и публична група администрирана от един от служителите на Община Благоевград – “Арена Благоевград” се публикуват снимки на уличени в престъпления лица, заловени от гардовете на общински инспекторат.

 

 Без съд и без право на защита, благоевградските общинари, раздават присъди, поставят етикети, решават съдби. 

Голяма част от снимките са заснети на територията на 1-во РПУ Благоевград, а подробната информация съпровождаща снимковия материал и мястото придават голяма истинност на съдържанието, като внушават на читателите безспорна вина на обвинения и подкопават презумпцията за невиновност.

Постовете и в сайта на общината и в социалните мрежи съдържат

изявления, които могат да накърнят, умишлено или не, шансовете на заснетите лица да се възползва от правото си на справедлив съдебен процес и да подронят доверието на обществото в ролята на съда при наказателното правораздаване.

По този начин все още недоказаните твърдения, неточностите или фактологическите грешки, тиражирани от Община Благоевград и нейните служители могат да се възприемат от обществото като потвърдени факти, на които евентуалните съдебни заседатели да се позоват при произнасяне на присъдата. 

Освен това, след като се публикува подобен материал, макар да има възможност обвиненият в престъпление да им отговори или да направи коментар в своя защита, коригирането на дадена публикация и промяната на вече създаденото мнение за виновността на обвинения често са трудно осъществими. Оклеветяването получава още по-голяма публичност в интернет, където обвиненият е представен пред огромна аудитория и информацията се пази завинаги на сървъри и е налична, независимо дали е актуализирана, опровергана или официално премахната от даден уебсайт. Още повече, че това се прави от името на институция, каквато е Община Благоевград. 

 

Има ли превишаване на правомощията от страна на общинските служители, ще оставим да преценят компетентните органи. 

Медият ни разполага с имената и със снимки на всички работещи в благоевградския инспекторат, но зачитайки конституцията и законите в Република България, както и презумпцията за невинност, няма да ги публикуваме. Няма да коментираме и спорната репутация на голяма част от служителите в общинския инспекторат, нито числеността им, отговорността за това оставяме на кмета.

Оставаме и с надеждата, кметът, който е юрист по професия, да си припомни, че е такъв и да задължи служителите си да спазват законите и етичните норми. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Отпускат средства за ремонт на детски градини и училища в Благоевградска област

Дани Тренчева

Местната комисия за борба с трафика на хора – Благоевград се включва в кампания за превенция на сексуалната експлоатация под надслов „Не си играй със съдбата им“

Дани Тренчева

Митрополит Серафим откри традиционен коледен базар в Благоевград

admin

„Септември“ (Симитли) представи нов футболист

Дани Тренчева

Епидемичната обстановка за област Благоевград

Дани Тренчева

Областен информационен център – Благоевград с открита приемна в Симитли

Дани Тренчева

Leave a Comment