03.05.2024
България Темида

Съюзът на съдиите в България с позиция към ВСС

Съюзът на съдиите в България излезе с позиция, в която призовава Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да определи нов временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Оттам определят решението на прокурорската колегия да избере Борислав Сарафов на поста като „поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт“. Според съсловната организация, след като бъде избран нов и. д. главен прокурор, то ВСС трябва да се разпусне, защото „няма морал да избере следващия титуляр на мястото на уволнения Иван Гешев“. 

„Изборът на временно изпълняващ длъжността „Главен прокурор на Република България“ според нас е извън компетентността на Прокурорската колегия на ВСС, тъй като следва да се прилагат по аналогия правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа, съгласно действащите в момента разпоредби на Закона за съдебната власт (ЗСВ)“, се посочва в документа.
Припомня се, че още на 17 май, излагайки аргументи, съсловната организация е поискала да бъде отстранен както Иван Гешев, така и Борислав Сарафов „като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет“.

„Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано. По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, предвид изнесените в медиите данни запровежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант„Осемте джуджета“ с лица, обявени за издирване от МВР“, посочват от Съюза. Според него „налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност, особено в периода от 01.05.2023г. досега – множество заблуждаващи обществото публични изявления, честа и необяснима промяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, намеса на личния му живот в професионалната му дейност“.

Съдиите са недоволни от заявеното от Борислав Сарафов в петък да съвместява функциите на главен прокурор и директор на националното следствие. Според тях това е „поредната порочна концентрация на властнически правомощия“.

„Абсолютно неприемливо до степен на абсурдност е и публичното изявление на Борислав Сарафов за „чистка на гешевчетата по места“, с което той успя отново и незабавно да потвърди непригодността си за този пост“, посочват те.

Related posts

Студентите празнуват 8 декември

Дани Тренчева

Проектокабинетът Петков – ето кои са министрите

Дани Тренчева

18 години лишаване от свобода за акушерката Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на новородено дете

Дани Тренчева

България се сбогува с големия писател академик Антон Дончев

admin

Борислав Михайлов и служители на БФС на разпит в ГДБОП

admin

Гълъб Донев: Служебното правителство не е „Б“ отбор в управлението на държавата

admin

Leave a Comment