23.02.2024
Без категория България

България се сбогува с големия писател академик Антон Дончев

България се сбогува с големия писател академик Антон Дончев. Близки и приятели се събраха във фоайето на БАН, за да се поклонят пред тленните останки на автора на „Време разделно“. Сред тях са Сергей Станишев, Иван Гранитски, Георги Първанов, Тодор Батков, Янаки Стоилов, Румен Петков, Вежди Рашидов и много други.

Там е поставена и книга за съболезнования.

Дончев напусна този свят на 92 години. Той остава емблематичен с романа си „Време разделно”. Книгата ни връща към пролетта на 1668 година, когато турски конници пристигат в Родопите, за да ислямизират местните православни българи. „Време разделно“ се появява на бял свет през 60-те и се превръща в най-отпечатваната книга у нас след „Под игото“.

Антон Дончев почина на 20 октомври 2022 г. Той е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. През 1948 г. завършва гимназия във Велико Търново, а през 1953 г. – „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Автор на десетки разкази, статии, детски книги, сценарии за филми и телевизионни сериали. От сценарии на Антон Дончев са филмите „Калоян“, „Глутницата“, „От другата страна на огледалото“, петсерийния „Завръщане от Рим“, „Милионите на Привалов“, заснет с участието на ГФР и ГДР и най-популярният – „Време разделно“, с който Антон Дончев постига международна и национална популярност.

Вежди Рашидов сподели пред Novini.bg, че е бил много близък с Антон Дончев: „Събирахме се всяка седмица. какво да ви кажа беше ми като учител“.

Сергей Станишев пък сподели: „Отиде си голям български интелектуалец и писател. На всички ще ни липсва неговата вяра в доброто. Неговите творби са опора на духовността и корените на българската нация“.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

КПКОНПИ проверява две обществени поръчки на община Враца

Дани Тренчева

Антикорупционната комисия насрочи дата за изслушването на Сотир Цацаров

Дани Тренчева

Алибегов: Много ресторантьори спряха да проверяват за зелен сертификат

Дани Тренчева

Гешев иска имунитета на депутата от ПП Рена Стефанова, блъснала жена на зебра

Православната църква почита паметта на Свети Фотий

admin

ЕК удължава срока за оценка на Плана за възстановяване и развитие на България

Дани Тренчева

Leave a Comment