26.04.2024
Свят

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност, съобщи украинският енергиен оператор „Укренерго“.

Централата е напълно изключена от електропреносната мрежа, се казва в изявление на страницата на оператора във Facebook, като се добавя, че заради военните операции „няма възможност за възстановяване на линиите“.

Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана.

„Положението на персонала се влошава“, заявиха от МААЕ, като се позоваха на украинския ядрен регулатор.

Неработещата централа се намира в зона, в която са разположени изведени от експлоатация реактори, както и съоръжения за радиоактивни отпадъци. В централата все още работят повече от 2000 души, тъй като тя изисква постоянно управление, за да се предотврати нова ядрена катастрофа.

Във вторник генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призова „силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там“. Той също така повтори предложението си да пътува до Чернобил или другаде, за да осигури „ангажимент за безопасност и сигурност“ на украинските електроцентрали от всички страни.

Източник: БГНЕС

Related posts

Путин призова ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право

Дани Тренчева

8 дни арест за задържания за палежа в Битоля

Спецпрокуратурата оглави Постоянната конференция на прокурорите от 12 европейски страни

Дани Тренчева

САЩ за България: Сериозна корупция, безнаказаност и полицейско насилие

Путин: Нямаме лоши намерения към съседите, изпълняваме си задълженията

Дани Тренчева

Междусистемната връзка Гърция-България започва тестови доставки на газ

Leave a Comment