17.04.2024
Свят

Спецпрокуратурата оглави Постоянната конференция на прокурорите от 12 европейски страни

На 06.12.2021 г. Специализирана прокуратура бе избрана за ръководител на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, с мандат от 4 години. Това решиха с явно гласуване на онлайн съвещание представителите на държавите-участнички в международната организация.

Постоянната конференция е създадена на 27.05.2016 г. в гр. Белград, Република Сърбия. Целите на организацията са засилване на международното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, своевременна комуникация между страните-участнички в съответствие с техните правни системи, подпомагане на сътрудничеството по молби за правна помощ и установяване на директна връзка между прокурорските институции.

Учредители на организацията са Националната дирекция „Антимафия и борба с тероризма“ на Република Италия, специализираните прокуратури на Република България, Република Сърбия, Република Словения, Република Северна Македония и Черна гора, Службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Република Хърватска, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Република Албания и Унгария, както и Националното бюро „Антикорупция“ на Република Румъния. Република Гърция бе приeта като 12-ти член на организацията, желание за участие е заявила прокуратурата на Република Австрия.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Специализирана прокуратура е втората след Прокуратурата на Република Сърбия, която оглавява Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност.  

Related posts

Нова гореща вълна в Западна и Централна Европа

admin

Аржентина е Световен шампион в Катар

admin

БЧК изпрати близо 33 тона хуманитарна помощ за Сирия

admin

Колоната от бойна техника на руската армия приближава Киев

Дани Тренчева

Цената на газа в Европа усилено се покачва

Дани Тренчева

САЩ за България: Сериозна корупция, безнаказаност и полицейско насилие

Leave a Comment