29.03.2024
Свят

Путин: Нямаме лоши намерения към съседите, изпълняваме си задълженията

Руският президент Владимир Путин призова днес съседните държави да не ескалират напрежението, предаде Ройтерс. Това се случва на осмия ден от инвазията в Украйна.

„Нямаме лоши намерения към нашите съседи. Бих ги посъветвал да не ескалират ситуацията, да не въвеждат никакви ограничения. Ние изпълняваме нашите задължения и ще продължим да го правим“, каза руският президент в изявление, излъчено по телевизията.

„Не виждаме никаква необходимост от влошаване на отношенията ни“, обърна се Путин към руските съседи. Той увери, че ако се случи Русия да изостри напрежението, това „винаги е в отговор на някакви неприятелски действия срещу нея“.

Путин бе показан по руската телевизия, докато участваше чрез видеоконферентна връзка от резиденцията си край Москва в церемонията по издигането на флага на новия ферибот „Маршал Рокосовски“ в северната част на страната.

„Колкото и да ни е трудно, непременно ще продължим нашето развитие, ще укрепваме транспортната и логистичната инфраструктура в цялата страна“, каза още руският президент, цитиран от ТАСС. Той добави, че това ще става по-конкретно в района на Балтийско море, арктическите територии и Далечния изток.

„Задължително ще завършим изграждането на нови модерни фериботи за Сахалин и Курилските острови“, обеща Путин и увери, че руските предприятия и конструкторски бюра ще се справят с поставените задачи.

Той обърна внимание на символиката на това, че съвременни, високотехнологични руски кораби са кръстени на бележити руски командири, освободили не само родната си страна, но и целия свят, от нацизма (б. ред.: Константин Рокосовски е съветски маршал, участвал във Втората световна война). „За тези наистина смели хора, искрени патриоти, независимостта и суверенитетът на нашето отечество бяха над всичко. Те спасиха и защитиха нашата родна страна, показаха на бъдещите поколения, че човек трябва да бъде силен и винаги да върви напред“, подчерта Путин.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

ЕС: Готови сме за налагане на още санкции срещу Русия при необходимост

Европейската комисия обяви златните паспорти за заплаха за сигурността

Дани Тренчева

Откриха пингвин на 3000 км от Антарктика

Дани Тренчева

САЩ купува лекарство за COVID-19 за над 5 милиарда долара

Дани Тренчева

Ракета е ударила българско село край Одеса, един човек е загинал

Дани Тренчева

Швейцария и Лихтенщайн отменят всички здравни изисквания, свързани с COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment