28.03.2024
Свят

САЩ за България: Сериозна корупция, безнаказаност и полицейско насилие

Докладът на Държавния департамент за човешките права у нас натъртва и върху заплахите срещу журналисти

България има значителни проблеми с правата на човека и това включва сериозни корупционни прояви, полицейско насилие, заплахи срещу журналисти и нетолерантност. Това са част от заключенията на годишния доклад на Държавния департамент на Съединените американски щати за човешките права у нас през миналата година, разпространен от американското посолство в София.

От 46 години насам, САЩ публикуват всяка година доклад за състоянието на човешките права в почти 200 държави и територии по света. Американското посолство в София разпространи частта от него, която се отнася до България. (link is external)

В нея се отбелязва, че значителните проблеми с правата на човека са регистрирани чрез достоверни данни за насилие от страна на полицията, включително злоупотреба със свободата на събранията и произволни арести. Отбелязва се и наличието на сериозни проблеми със съдебната независимост, както и сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително насилие и заплахи за насилие срещу журналисти и наличие на корпоративен и политически натиск върху медиите.

Натъртено е и върху съществуването на сериозни корупционни прояви. Докладът отбелязва и наличието на нетолерантност и дискриминация спрямо ромите, насилие над деца, както и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към хората с различна сексуална ориентация.

В документа пише, че властите в България са предприели стъпки служители, които са извършили нарушения на човешките права и корупция да бъдат държани под отговорност, но действията на правителството са недостатъчни и безнаказаността е проблем.

Related posts

Северна Македония заличи български клубове

admin

Великобритания премахва част от антиCOVID мерките

Дани Тренчева

Пътуваме в Турция само с лична карта

admin

Унгария замразява цените на основни хранителни стоки

Дани Тренчева

Еврокомисията няма да препоръчва задължително ваксиниране срещу COVID-19

Дани Тренчева

България изпраща спасители в Турция

admin

Leave a Comment