02.05.2024
България Политика

Паскалев: Напускам Националния съвет, но оставам в БСП! Зафиров: Не! Ти се самоизключи днес!

Нов драматичен казус в БСП изникна днес. Изключен, самоизключен или все още член на БСП е Костадин Паскалев?

 

„Напускам Националния съвет на партията, но оставам в БСП“.

Това обяви днес Костадин Паскалев преди представянето на новата коалиция „Левицата“.

 

Заедно до него на масата седнаха д-р Цветеслава Гълъбова от Инициативния комитет за издигане на Румен Радев за втори мандат, Татяна Дончева от „Движение 21“, Румен Петков от АБВ, Мая Манолова от „Изправи се БГ“, Спас Панчев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и Валери Жаблянов, който бе един от изключените на конгреса на БСП в събота.

 

Никй от тях не каза кой ще е лидерът на това обединение, „но вие може да се досетите“, многозначително посочи Татяна Дончева.

 

„Не мога да допусна да ме унижават“, обясни Паскалев решението си да напусне Националния съвет на БСП. Той коментира, че случилото се вчера на червения конгрес, е „най-позорният епизод в историята на БСП – при пълно мълчание да допусне да бъдат изключени млади социалисти“.

 

Костадин Паскалев, действащ член на БСП, който по нашия Устав, току-що се самоизключи от партията“това написа във Фейсбук зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров, минути след като приключи живото предаване на пресконференцията на новата Левица, водена от Костадин Паскалев.

 

„Приключи пресконференция на нещото, наречено ”Левицата”.

Беше обявено, че това е политически субект, който до няколко дни ще се регистрира официално. Водещ – Костадин Паскалев, действащ член на БСП, който по нашия Устав, току-що се самоизключи от партията. До него стоеше Валери Жаблянов – изключен вчера точно заради подобно разколническо поведение!

Разбрахте ли сега каква беше целта на вчерашния опит за преврат в партията!?

Днес опитомената и послушна БСП, в лицето на Паскалев и Жаблянов, явно е трябвало да седне до електоралните титани Татяна Дончева, Мая Манолова и Спас Панчев, а редом до тях – познайте кой – д-р Цветослава Гълъбова от Инициативния комитет на Радев-Йотова. Плитка, та плитка история. Съшито с бели конци.

Е, не им се получи,“, гласи постът на Зафиров.

 

Паскалев обаче е на друго мнение: „БСП престана да се занимава със съществените въпроси в държавата. Оцеляването на партията минава през смяната на цялото Изпълнително бюро“.

 

Д-р Цветеслава Гълъбова пък категорично отхвърля всеки намек за връзка на президента Радев с новата Левица. „Приех да се включа в тази платформа като човек с леви убеждения. Това категорично не означава, че ще се чува гласа на президента на всяка цена, досега не ми е упражнявал натиск. Не го пришивайте към тази платформа. Поканата към мен е като към човек с публична биография, никой не е имал предвид участието ми в Инициативния комитет“.

 

След конгреса БСП ускори пътя си към изборната катастрофа, капсулира се. В същото време дясното се обединява. Като „животоспосяваща за България“ определи Мая Манолова създаването на новата „Левица“, в които са партии от близкото и далечно минало на страната.

 

На това има предимство, според Татяна Дончева: „Коалиция на чепати хора, с характери и самочувствие, с минало в политиката, може да се стигне до субект, който да даде самочувствие на левите хора“.

Related posts

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е  юридически неграмотен и политически порочен

admin

Прокуратурата внесе искане за разпит на Божков

admin

Социолози: Голяма част от избирателите взеха решение за вота си в последния момент

Дани Тренчева

Криминално проявен захапа за крака полицай

admin

Мъгли в равнините, дневните температури до 12 градуса

admin

Leave a Comment