24.04.2024
Пулсът на Югозапада Сандански

Санданчани готвят бунт и блокада на АМ „Струма” заради наложеното вето на ПУП-а на парк „Свети Врач” от областния управител

Санданчани готвят бунт в знак на протест срещу наложеното от областния управител Стоян Христов вето на приетия от ОбС – Сандански Подробен устройствен план на парк „Свети Врач”. Готови да блокират движението по АМ „Струма”, организират подписка с искане за освобождаването му от поста.

По повод възникналия казус с върнатото решение на ОбС, с което се слага край на застрояването на парковата зона на града, вчера репортер на „Струма” разговаря с бившия юрист на Общинския съвет в Сандански и настоящ общински съветник Снежана Стоянова. Ето какво сподели тя за това какво следва оттук нататък и какви са вариантите за спасяване на парка на Сандански.

  • Г-жо Стоянова, как ще коментирате върнатото решение от областната управа?
  • Първо, искам да кажа, че имаме абсолютен прецедент не само в нашата община, но и в цялата ни държава. Не само съм изненадана, но и гневна, че именно държавата чрез своя представител, областния управител, се обявява срещу съхраняването и защитата от бъдещо строителство в градския парк. Това е паркът, с който Сандански е известен и е притегателен център за туристи от целия свят. В заповедта на областния управител липсват сериозни правни аргументи. Дори законовите разпоредби, на които се основава връщането на решението, нямат никакво отношение към казуса. Една част са във връзка със забрана за възстановяване на държавна собственост, а друга – за забрана преобразуването на собствеността от държавна в публична, в държавна частна. Изглежда областният управител не си е направил труда да се запознае с цялата административна преписка от около 300 страници, в която в поне на 250 присъства, че основният мотив за приемане на ПУП за парка е защита на обществените интереси и трайно задоволяване на обществени нужди от местно значение. От това следва, че ще се спре и всякаква възможност за реализиране на каквото и да било строителство, с изключение на допустимото по закон.

Областният управител сочи в заповедта си, че с приетия ПУП са нарушени всякакви закони и норми, без да става ясно кои конкретно визира. Позволява си дори да излезе извън правомощията си по закон и за първи път досега услужливо да предложи на общинските съветници на заседанието да отменят решението си за ПУП -ПРЗ на парка и да възложнат на кмета на общината да проведе нова процедура по приемане на ПУП за парк „Свети Врач” съобразно неговите указания и препоръки.

  • Във Вашата практика като бивш дългогодишен юрист в Общинския съвет в Сандански срещали ли сте случай на подобно върнато решение?
  • Не съм срещала досега нито като юрист в ОбС – Сандански, нито като общински съветник. Едно от последните ми дела в ОбС бе във връзка с прието решение за ПУП, отнасяше се за кв. 40 за градската баня. Тогава областният управител оспори законността на решението с мотив, че площи публична общинска собственост, отредени за озеленяване и за спортна площадка, не могат да се преотреждат за жилищно строителство. Делото бе прекратено от съда поради неподсъдност. А впоследствие дали е обжалвана заповедта на тогавашния кмет Андон Тотев, мога само да гадая. Но факт е, че към днешна дата има реализирано строителство. И ако се допусне една нова процедура по изготвяне на ППУ-ПРЗ на парка, смятам, че ще бъде използвано тази възможност да се продължи обособяване на частните имоти в отделни парцели и да се премине към допълнително строителство в иначе вече презастроени райони, какъвто е кв. 40.
  • Какво се случва, ако не се приемат границите на парка, строителството спира ли в парковата зона?

– Не знам дали областният управител е направил своята пълна преценка по отношение на последиците от връщане на решението и евентуално отмяната му от общинските съветници. Но строителната забрана, наложена със заповед на екскмета Кирил Котев, спира своето действие в този момент и се развързват ръцете на частните собственици за строителство. Защото строителната забрана важи до приемане на ПУП-ПРЗ за парк „Свети Врач” .

– Има ли орган, който да контролира действията на областния управител?

– По закон няма предвиден съдебен контрол на неговите действия. Но смятам, че е задължително подобни държавни актове на областни управители да станат достояние на преките му ръководители – служебния премиер и на президента на Р България, за да се запознаят как назначеният областен управител брани националните интереси.

  • Как ще гласувате на заседанието на Общинския съвет в края месец февруари?
  • Стоя твърдо на позицията си, че е необходимо приемането на окончателния ПУП като единствен спасителен план за нашия парк и ще гласувам за потвърждаване на върнатото решение. Наш дълг е като избрани от гражданите на община Сандански да защитим интересите им и като граждани да оставим на поколенията след нас цял и непокътнат този културен паметник на парковото и градинското изкуство – нашия парк „Свети Врач“.
Снежана Стоянова, съветник в Общинския съвет в Сандански 

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Related posts

Образователни медиатори към Община Благоевград и доброволци преброяват кучетата в ромската махала

Дани Тренчева

Планинската спасителна служба: Условията за туризъм в планините не са добри, има мъгла и вятър

admin

Полицията погна автокрадците в страната! Властта удари автоджамбазите в София, Перник, Варна, Кюстендил и Дупница

admin

Остават броени часове до ШАХ ФЕСТ Симитли 2022

admin

Дядо Коледа зарадва децата от филиал „Мечо Пух“ на Детска градина „Радост“

Дани Тренчева

С богата програма отбелязваме Националния празник на България в Симитли и Крупник

Дани Тренчева

Leave a Comment