27.04.2024
България Политика

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е  юридически неграмотен и политически порочен

„Проектът за промени в Конституцията е  юридически неграмотен и политически порочен. След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация на съдебната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт.“

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти подготвяните промени в основния ни закон от ПП-ДБ, които трябва да бъдат внесени за обсъждане в парламента.

Според държавния глава конституционната реформа, подготвяна от управляващото мнозинство, представлява погазване на основополагащи принципи за баланс между властите.

„Според мен е една открита заявка за превземане на съдебната власт“, каза Радев.

„Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки. Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше“, допълни държавният глава.

„Докато редовните правителства, особено последното, демонстрираха управленска немощ и разпад поради непреодолими вътрешнополитически противоречия, служебното правителство демонстрира консолидация и решителност, както и работа в името на хората. Докато стояха с руски посредници за по-скъп газ, невъзможност да завършат интерконектора с Гърция и високите, смазващи цени на горивата, служебното правителство реши всички тези въпроси много бързо“, смята държавният глава. По думите на Радев заслуга на служебния кабинет е също „Лукойл“ да се регистрира в България, както и множеството изготвени законопроекти.

Президентът определи идеята за смяна на националния празник с 24 май като „покушение срещу историята“ се обяви „категорично срещу такива експерименти“.

„Опитът да бъде изтрит 3 март от националния календар е покушение срещу историята. Срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини“, заяви Радев.

Related posts

Близо 8200 паралелки отново в клас след старта на тестването

Дани Тренчева

Гешев ще присъства на разпита на обвинения за пране на пари за „Хемус“

Дани Тренчева

Василев се обяви за балансирана схема за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток

Дани Тренчева

Общо звено между прокуратурата и ДАНС за изборите на 2 април

admin

Акция срещу купения вот в столичния квартал „Факултета“

Дани Тренчева

„Сиела Норма“ ще покаже как ще изглеждат екраните на машините за вота на 14 ноември

Дани Тренчева

Leave a Comment