27.04.2024
Без категория България

От къде идва млякото ни

Ниските изкупни цени на млякото в България принудиха много животновъди да излязат на протест. Те алармират, че мандрите у нас са започнали да изкупуват мляко от Румъния, Унгария и Украйна заради по-високо качество.

„Това е естествен процес, няма как мляко, което влиза в България на рампа мандра, да струва под 90 ст. при изкупна цена през януари 1,30 лв. във ферма“, заяви фермерът от Драчево Михаил Михайлов в „България сутрин“.

Той обясни, че млякото идва от Украйна с автомобили с полска и румънска регистрация, защото украинците са затруднени с пласирането на суровото мляко и го предлагат млякото на каквато и да е цена, защото то не може да оцелее повече от 4 дни.

„Качеството е едно и също. Отговаря ли на стандарта, е добро, в противен случай то просто не се приема“, категоричен е Михайлов.

Според него голям проблем с мандрите са закъснелите плащания.

Себестойността на млякото е 1,10 лв., плюс още 1/3 разходи за другите животни във фермата, а цената сега пада под лев с вноса, който дойде. Тези пари за издръжката на фермата трябват всеки ден„, подчерта Михайлов.

По думите му в момента много фермери се опитват да се освободят от животните си, защото не могат да оцелеят – трябва ресурс, който да се дава целенасочено. Михайлов също е намалил броя на животните в своята ферма.

Слагането на добавки в млечните продукти той коментира така: „Допустимо е от законодателството и пазарът ги приема, защото са по-евтини и това донякъде пречи в нашата търговия на чисти продукти, тъй като цената няма как да е една и съща“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Кои антигенни тестове могат да се прилагат в училище

Дани Тренчева

Пуснаха под гаранция шофьорът, блъснал дете в Бузовград

admin

БСП започнаха преговори с ПП за съставяне на правителство

Прогноза за времето

admin

Последен ден за подаване на заявления за подпомагане на лозарите

admin

Нови правила за движение на училищните автобуси в столицата

Дани Тренчева

Leave a Comment