19.03.2024
Covid-19 България

Кои антигенни тестове могат да се прилагат в училище

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там. Те са включени в списък, предоставен на Министерството на образованието и науката (МОН) от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). В него са изброени шест теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна от седем фирми, както и пет теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език.

В него са изброени шест теста за самотестуване от носен или гърлен секрет, предлагани в нашата страна от седем фирми, както и пет теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език.

МОН поиска тази информация от ИАЛ, за да улесни, от една страна, образователните институции при организиране на тестването на ученици, а от друга – родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. С писмо до Регионалните управления на образованието, което ще бъде изпратено днес, МОН ще предостави всички налични данни на директорите на училища.

Както е записано в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 година, в училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции (РЗИ). Ако РЗИ не разполага с тях, при наличие на финансови средства училищата могат да ги закупят сами.

Related posts

Кирил Петков съди Бойко Борисов за 500 000 лева

admin

Транспортният министър поиска допълнително наблюдение на жп инфраструктурата

Дани Тренчева

Зам.-министър на енергетиката разкри ще пада ли цената на газа

admin

ПСС за условията за туризъм в планините

admin

Камион блъсна каруца в Бургаско, загинала е жена

Дани Тренчева

Ресторантьорите: Ще водим война с държавата, викайте танковете срещу нас

Дани Тренчева

Leave a Comment