28.04.2024
България Политика

Борисов: Правителство може да има само с мандат на ГЕРБ-СДС

Преди подновяването на разговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България“, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че това е последен шанс обединението да „надмогне арогантността си и да се разберат с ГЕРБ за стабилно правителство“. В същото време той даде да се разбере, че единствения възможен редовен кабинет е с мандата на ГЕРБ-СДС, които са първа политическа сила след предсрочните избори от 2 април.

„Правилен ход е да продължим разговорите с ПП-ДБ. Само това спасява България от катастрофата, към която вървим“, заяви Борисов пред репортери в кулоарите на парламента. А след това допълни: „С втория мандат правителство не може да има. Вероятността е нула. Това ще бъде един провален мандат“, допълни той.

„Подкрепят първия, втори няма шанс, трети мандат няма“, обяви Борисов.

„От вчерашната среща стана ясно, че ПП-ДБ нямат никакъв шанс да направят правителство. Единствените желаещи да работят с тях са ГЕРБ-СДС“, смята бившият премиер. От думите му стана ясно още, че ще има още лидерски срещи, но „когато всички премислим и узреем, тогава има смисъл да се проведат“.

„Думичката е заедно, а не те или ние. Само това спасява България от пропастта, към която летим и ще влезем през юни“, каза той.

Според Борисов „България изглежда отвратително отвън. Безотговорна и неработеща политическа класа и едни бомбастични планове за Шенген и еврозона.

Борисов коментира и идеята си за включването на „личности в бъдещия кабинет“. „Под личности, казах хора отговорни, които да сложат отговорността си преди партията. И да изберем един от двата варианта – избори и катастрофа или едно стабилно управление на ГЕРБ и ПП-ДБ. Или едно управление за три месеца и да приеме Крумовите закони и отиваме на избори“, каза Борисов. Под „Крумови закони“ той разбира предложенията за съдебна реформа и въвеждането на механизъм за контрол на главния прокурор, предложени от служебния министър на правосъдието Крум Зарков и приети от кабинета.

„Мандат с 69 души не ти дава право да говориш от името на народа и като победител. Личности могат да дадат и ПП-ДБ. Ако не се договорим ще сложа празни кутийки и ще питам имаме ли хора да изкараме три месеца заедно“, посочи лидерът на ГЕРБ.
„Аз съм дал ясен знак независимо какво искат моите депутати и избиратели, че трябва да се дръпнем назад и управление да се случи“, заяви той.

Related posts

Полицай отказа подкуп

admin

ВСС отложи дебата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, ще чака ВАС

Мирослав Иванов: Постове и пари не сме предлагали

admin

102 сигнала за взривни устройства в училища в пет области са получени до момента

admin

Прокуратурата разследва смъртта на 11-годишно дете

admin

Прокуратурата възложи проверка на базата в Бояна

Дани Тренчева

Leave a Comment