13.04.2024
България Политика

Мирослав Иванов: Постове и пари не сме предлагали

Постове и пари не сме предлагали, това не е в нашия инструментариум. „Продължаваме промяната“ търси подкрепа за конкретни законодателни решения, ние не искаме да вземаме депутати, които да се присъединяват към нас. Това каза заместник-председателят на Народното събрание от „Продължаваме промяната“ Мирослав Иванов пред БНР.

Така той отговори на обвиненията, че „са купили“ депутатите от „Има такъв народ“, които напуснаха ПГ на ИТН.

Поведението на „Продължаваме промяната“ не е фокусирано като крайна цел върху оставането ни във властта на всяка цена, категоричен беше той.

Важните закони, които трябва да бъдат приети, са актуализацията на Бюджета, за да бъдат приети антиинфлационните мерки, които са заложени в него, измененията в Закона за енергетиката и внесеният преди седмица законопроект за КПКОНПИ. „Продължаваме промяната“ и коалиционните ни партньори от „Демократична България“ и БСП търсим начин да намерим мнозинство, за да бъдат приети те, добави Иванов.

Той съобщи, че в сряда (15 юни) ще влезе на първо четена в пленарната зала актуализацията на Бюджета.

Призоваваме всеки един народен представител да действа по съвест, а не по партийна принадлежност. Да преценява всеки един текст, който бива внасян от управляващата коалиция, дали е от полза на българските граждани. Изброените законопроекти са такива. Такива ще бъдат и измененията в 22 закона, които ще гарантират 22 млрд. лева да влязат в икономиката на страната по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още зам.председателят на парламента.

Мирослав Иванов заяви, че от ПП искат да върнат думата почтеност на дневен ред, защото „през последните около 10-15 години тя отсъстваше от политическия живот на страната“.

Той коментира и темата за Северна Македония и подчерта, че в ПП не са обсъждали внасяне в парламента на точка за сваляне на ветото пред европреговорите на РСМ.

Не сме обсъждали тази точка да влиза в дневния ред нито за другата седмица, нито до края на месеца. Тази тема не е обсъждана в ПГ на ПП, допълни още той.

Според Иванов Министерството на регионалното развитие е взривило коалицията.

Първият раздор в коалицията беше първото решение за АПИ, когато трябваше да се отпуснат 1,5 млрд. лева и министър Гроздан Караджов настояваше да се отпуснат без необходимата отчетност и прозрачност при тяхното разходване. Това се повтори сега, когато обаче г-н Караджов претендираше за сума от над 6 млрд. лева, което щеше да е абсолютен прецедент за бюджет на АПИ в историята на страната, отбеляза Иванов.

По думите на зам.-председателя на парламента от ИТН бягат от темата „Капитан Андреево“.

Не коментират какво се случва там, а това е един грандиозен скандал. „Капитан Андреево“ е не само пропуснати ползи за държавата. Той е порт от Изтока към ЕС, през който минават големи интереси. Има съмнения, че там са замесени интереси на хора, свързани с ИТН. Има институции, които трябва да съберат доказателства за това, но докато това не се случи, хората трябва да гледат фактите. Първо, че проф. Христо Даскалов, който към момента е с охрана от НСО, защото обяви публично каква е ситуацията на „Капитан Андреево“, му бе поискана оставката от колегите от ИТН заедно с колегите от ГЕРБ. Синхронизирано действие на ИТН с ГЕРБ по тази точка, подчерта зам.-председателят на Народното събрание.

Иванов изказа мнение, че ръководството на ИТН е в колаборация с ГЕРБ и с ДПС.

Това се видя по отношение на избора на гуверньор на БНБ. Ясно се видя как ДПС подкрепяше кандидатурата на г-н Каримански. ДПС беше единствената ПГ, която го подкрепи, освен неговата ПГ на ИТН, коментира още Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

724 са новите случаи на коронавирусна инфекция, доказани в България за последните 24 часа

Дани Тренчева

2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Осъден за тероризъм белгиец е задържан при спецоперация на влизане от Турция в България

Дани Тренчева

Заповедите за задържане на Борисов и Горанов влизат в съда

admin

БСП връща утре неизпълнен мандат, предстоят поредните предсрочни избори

admin

Валежи и гръмотевици се очакват в близките часове

admin

Leave a Comment