25.04.2024
България Темида

ВСС отложи дебата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, ще чака ВАС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи обсъждането на предложенията на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и на предшественика ѝ проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците решиха да изчакат окончателното произнасяне на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата на министър Йорданова срещу отказа на съвета да разгледа в цялост посочените от нея девет основания за освобождаването на Гешев. След като има вече влязъл в сила съдебен акт, министърът незабавно трябва да насрочи заседание за обсъждане на предложенията по същество.

На 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане пет казуса от искането на Надежда Йорданова – за полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Единственият изцяло недопуснат случай беше „Жоси“. Мотивите на ВСС бяха, че част от твърдените нарушения не са извършени в рамките на мандата на Гешев, а „Жоси“ пък е от много по-отдавна (повече за дебата във ВСС виж тук).

Надежда Йорданова обжалва това решение на съвета. В понеделник – 16 май, тричленен състав на ВАС отхвърли голяма част от жалбата, но указа на ВСС да разгледа частично и случая „Жоси“.

Очаквайте подробности

Related posts

Прокуратурата се самосезира за хакерската атака срещу портала за зелени сертификати

Дани Тренчева

Мъж опита да удуши жена си

admin

Изписаха и седмия пациент, приет в „Пирогов” след инцидента на „Струма”

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Готов е проектът за закриването на специализираните съд и прокуратура

Дани Тренчева

ВАС реши окончателно: Събарят незаконните постройки на Божков във вила „Аглика“

Leave a Comment