10.12.2023
България

Четирима получиха шанс за втори живот, сред тях е 7-месечно бебе

Четири органни трансплантации бяха извършени след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, съобщиха от здравното министерство.

На 26 октомври в МБАЛ „Лозенец“ бяха извършени две бъбречни трансплантации – на жена на 39 г. и на жена на 25 г. Посредством сплит чернодробна трансплантация втори шанс за живот получиха 7-месечно дете, трансплантирано в болница „Лозенец“, и 27-годишна жена, чиято трансплантация беше извършена във Военномедицинска академия.

Донор е 24-годишна жена от област Пловдив, идентифицирана с мозъчна смърт в УМБАЛ „Свети Георги“ на 25 октомври. Близките на жената взимат благородното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация хора, давайки им втори шанс за живот.

От Военномедицинска академия (ВМА) разказаха повече за трансплантацията. „Специалисти от ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година, на 26-годишната жена, която е с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза“, съобщиха от лечебното заведение. Пациентката е била на първо място в листа на чакащите в болницата.

„Веднага след като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация“, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Експлантацията на органите бе осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”.

„Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота“, заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”.

Шестчасовата трансплантация е извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим на колегите от УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив за перфектната организация при кондиционирането на донора и на колегите от болница „Лозенец” за доброто взаимодействие при експлантацията на органите, коментира още проф. Никола Владов.

Related posts

Вицепремиерът Нинова: Забраняваме намерението на мобилните оператори да увеличат цените си

Дани Тренчева

Дават на прокурор удълбочаването на варненското пристанище

Над 34 000 лв. събра кампанията „За децата на героите в бяло“

Дани Тренчева

Седемнайсет души са ранени в катастрофи в страната през изминалото денонощие

Задържаха младеж от Дупница, продавал наркотици в „Студентски град“

admin

Шофьорите ще могат еднократно да коригират сгрешена винетка

Leave a Comment