29.03.2024
България

Германия ни върна нелегално изнесени културно-исторически ценности

В посолството на България в Берлин се състоя церемония в тесен кръг по предаване на културно-исторически ценности, изнесени нелегално от България и задържани при две полицейски акции в Бавария през 2011 и 2017 година, съобщават от МВнР. 

Артефактите бяха предадени от Кристиан Клайн, главен комисар и ръководител на отдел „Разследвания на престъпления в областта на културното наследство“ на Баварската криминална служба и от Флорентине Кучер от Федералната служба за култура и медии към федералното правителство. 

По време на церемонията на 16 декември 2021 г. на България бяха върнати 872 антични и средновековни монети, 1 антична бронзова ваза и 1 фибула, открити на територията на страната ни и датирани от различни исторически епохи  – от III век пр. Хр. до XIV век сл. Хр. Подобно предаване на културно-исторически ценности се случва за втори път в рамките на 2 години и половина в посолство Берлин.

По време на церемонията посланик Елена Шекерлетова и главен комисар Клайн се съгласиха, че съществува отлично взаимодействие между българските и германските институции, между Министерство на културата и Министерство на вътрешните работи на България,  Баварската криминална служба, Министерството на вътрешните работи, спорта и интеграцията и Министерството за наука и изкуство на Бавария и федералната служба за култура и медии към федералното правителство.

Двете страни и занапред ще продължават да развиват и задълбочават това сътрудничество. Благодарение на него, както и със съдействието на представителя на МВР в посолството ни в Берлин главен комисар Илия Пулов нелегално изнесените ценности се завръщат успешно в страната ни, пишат от МВнР. 

Related posts

Честваме 114 години независима България

admin

Съветниците от ДБ обвиниха управляващите в София в рекет към държавата

admin

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Дани Тренчева

„Български пощи“ възобновяват приемането и изплащането на вътрешните парични преводи

Ограничения по автомагистрала „Тракия“

admin

Миланов: Пътят не е основната причина за трагедията на АМ „Струма“

Дани Тренчева

Leave a Comment