09.02.2023
Без категория България

Почитаме св. св. Адриан и Наталия

На 26 август православната църква почита паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните.

Легендата разказва, че войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 човека, които твърдо отстоявали своята вяра, войниците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко за да ги склони да се откажат – закани, мъчения и жестоки изтезани.

На изтезанията станал свидетел Адриан, един на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните. Адриан започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан.

Слушайки ги, той разбрал божествената истина, казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име, заедно с имената на мъченици, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него. Тази постъпка не останала ненаказана – императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици.

Адриан имал млада жена – Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за христиняте, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.

 

Името Адриан произхожда от Хадрия, град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

 

Името Наталия идва от латинския глагол natale, в превод, раждам или родна, рождена.

 

Днес имен ден празнуват Адриан, Адриана, Ади, Адрианна, Адриян, Адрияна, Адриянна, Наталия, Натали, Наташа и други.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Софиянци с най-висока средна заплата

admin

Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес

admin

Шефът на „Сиела Норма“ извикан да дава разяснения в МВР

Дани Тренчева

МВР със спецакция за крадени автомобили

admin

Христо Иванов и цялото ръководство на „Да, България“ подават оставка

Дани Тренчева

Почитаме Св. ап. Онисим. Преп. Евсевий Сирийски

Дани Тренчева

Leave a Comment