09.02.2023
Свят

Чернобил продължава да бъде без електрозахранване

Държавният регулатор за ядрена енергия на Украйна съобщи, че електрозахранването все още не е възстановено в атомната електроцентрала в Чернобил.

По-рано Украйна предупреди за потенциални течове на радиация, ако захранващите кабели, които бяха повредени по време на интензивни боеве между силите на Киев и Москва, не бъдат ремонтирани. „Опитите за възстановяване на външното електрозахранване на обекта са в ход“, се казва в изявление на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна, цитиран от BBC.

Прекъсването на електрозахранването на АЕЦ Чернобил не влияе значително върху сигурността й, заяви преди два дни Международната агенция за атомна енергия, която е била информирана за проблема от украинските власти, предаде Франс прес.

Предвид времето, което е изтекло от инцидента в Чернобил през 1986 г.  топлинното натоварване на басейна за складиране на отработено гориво и обемът на водата за охлаждане са достатъчни, за да осигурят ефикасно отвеждане на топлината и без наличието на електроподаване, обяснява МААЕ в Туитър.

Related posts

Германия налага ограничения за неваксинираните си граждани

Дани Тренчева

Руснаците са унищожили лаборатория в Чернобилската АЕЦ

Коронавирусът по света: Италия обмисля задължителна ваксинация

admin

Във Великобритания вече и заразените може да ходят на работа

Дани Тренчева

Унгария замразява цените на основни хранителни стоки

Дани Тренчева

Украйна съобщи за мащабна кибератака срещу правителствени сайтове

Дани Тренчева

Leave a Comment