30.06.2022
Свят

Чернобил продължава да бъде без електрозахранване

Държавният регулатор за ядрена енергия на Украйна съобщи, че електрозахранването все още не е възстановено в атомната електроцентрала в Чернобил.

По-рано Украйна предупреди за потенциални течове на радиация, ако захранващите кабели, които бяха повредени по време на интензивни боеве между силите на Киев и Москва, не бъдат ремонтирани. „Опитите за възстановяване на външното електрозахранване на обекта са в ход“, се казва в изявление на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна, цитиран от BBC.

Прекъсването на електрозахранването на АЕЦ Чернобил не влияе значително върху сигурността й, заяви преди два дни Международната агенция за атомна енергия, която е била информирана за проблема от украинските власти, предаде Франс прес.

Предвид времето, което е изтекло от инцидента в Чернобил през 1986 г.  топлинното натоварване на басейна за складиране на отработено гориво и обемът на водата за охлаждане са достатъчни, за да осигурят ефикасно отвеждане на топлината и без наличието на електроподаване, обяснява МААЕ в Туитър.

Related posts

10 души загинаха при руски обстрели на украинския град Северодонецк

Дани Тренчева

Силвио Берлускони с булка по-млада от него с половин век

admin

Близо 100 млрд. долара са откраднати от програмите за подпомагане след COVID в САЩ

Дани Тренчева

Утвърдиха оставката на Зоран Заев в парламента на РС Македония

Дани Тренчева

Румъния отлага преминаването към еврото до 2029 г.

Дани Тренчева

Задължителен PCR тест за всички пристигащи в Кипър

Дани Тренчева

Leave a Comment