25.04.2024
Свят

Чернобил продължава да бъде без електрозахранване

Държавният регулатор за ядрена енергия на Украйна съобщи, че електрозахранването все още не е възстановено в атомната електроцентрала в Чернобил.

По-рано Украйна предупреди за потенциални течове на радиация, ако захранващите кабели, които бяха повредени по време на интензивни боеве между силите на Киев и Москва, не бъдат ремонтирани. „Опитите за възстановяване на външното електрозахранване на обекта са в ход“, се казва в изявление на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна, цитиран от BBC.

Прекъсването на електрозахранването на АЕЦ Чернобил не влияе значително върху сигурността й, заяви преди два дни Международната агенция за атомна енергия, която е била информирана за проблема от украинските власти, предаде Франс прес.

Предвид времето, което е изтекло от инцидента в Чернобил през 1986 г.  топлинното натоварване на басейна за складиране на отработено гориво и обемът на водата за охлаждане са достатъчни, за да осигурят ефикасно отвеждане на топлината и без наличието на електроподаване, обяснява МААЕ в Туитър.

Related posts

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат официално одобрени утре

Дани Тренчева

Редица градове в Европа отмениха новогодишните си тържества заради пандемията

Дани Тренчева

СЗО разследва смъртта на 89 души от мистериозна болест в Судан

Дани Тренчева

„Продължаваме промяната“ печели парламентарния вот и в САЩ

Дани Тренчева

Путин подкрепи идеята за изпращане на доброволци в Украйна

Дани Тренчева

Отлив на българските туристи в Одрин заради изискването за PCR тест

Дани Тренчева

Leave a Comment