20.04.2024
Свят

Хърватският премиер обяви мерки за смекчаване на удара от високите цени

Хърватското правителство ще подготви пакет от мерки, който да намали удара от висотите енергийни цени върху гражданите, ако цените продължат да растат, заяви днес в парламента хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от Хина.

Ако цените продължат да нарастват, освен ограничаване на цените на горивата, ще увеличим помощите за социално уязвимите, а за тока и газа ще разчитаме на хърватската енергийна компания ХЕП, която може да поеме част от товара и да смекчи удава върху гражданите, каза той по време на парламентарния контрол.

Като трети елемент от пакета Пленкович посочи ДДС, което сега е 13 процента за електричеството и 25 процента за газа. По думите му повишаването на енергийните цени се дължи на нарушената верига на доставки, COVID-19 и силното търсене.

Домакинствата в Хърватия все още не са имали повишение на цените на енергията, нито ще го усетят преди 1 април. Същото е и за цената на газа, каза Пленкович.

Държавният статистически институт отчете в понеделник скок на потребителските цени в страната с 5,5 процента през декември на годишна основа.
Хърватската централна банка очаква средната годишна инфлация тази година да достигне 3,5-4 процента.

Източник: БТА

Related posts

ЕМА препоръчва втора доза от ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Дани Тренчева

Алексей Навални бе признат за виновен в измама и неуважение към съда

ЕК иска удължаване срока на действие на COVID сертификатите

Дани Тренчева

Сняг и студ в Гърция, затвориха училищата

Дани Тренчева

Oчарователна спортна журналистка пленява мъжките сърца

Над 2,5 милиона души са избягали от войната в Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment