29.05.2024
България

ЦИК реши: секционните комисии ще броят всички разписки от машинното гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че за изборите на 14 ноември ще бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласуване. Решението бе прието с гласовете на почти всички присъстващи членове на комисията с изключение на Любомир Георгиев от квотата на „Демократична България“ и Росица Матева, предложена от „Има такъв народ“. Поправката ще бъде направена в методическите указания и ще важи както за парламентарните, така и за президентските избори.

За такава промяна в методическите указания настояваха още на предишните избори кандидат-депутати от ГЕРБ, според които само така можело да се гарантира честността на изборите. Тогава от партията посочваха като аргумент, че Изборният кодекс задължава броенето на всички отрязъци и дори и ако централната комисия не разпореди, секционните трябва да преброят отрязъците. В миналото бившите управляващи дори заплашваха, че ако ЦИК не се съобрази с това искане, ще призоват своите представители в избирателните комисии да се оттеглят. Изборният експерт Стоил Стоилов обясни тогава пред „Дневник“, че броенето на всички контролни разписки обезсмисля машинното гласуване, тъй като превръща устройствата за гласуване в принтери. Подобен аргумент изрази на днешното заседание на комисията и Росица Матева, според която по този начин ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласуване.

На вота през юли изборната комисия бе определила, че ще се броят контролните разписки в близо 1400 секции в страната (30 в чужбина и 1343 в страната). В методическите указания бе записано, че в официалния протокол трябва да се пренасят данните от разпечатания от машината финален протокол, а отрязъците да се броят само ако по някаква причина се премине към гласуване с хартиена бюлетина или ако впоследствие районна комисия установи несъответствие между данните в двата протокола. Резултатите от контролното броене на отрязъците са забавиха значително, а впоследствие ЦИК и Обществения съвет към комисията, който участва в процеса, стигнаха до извода, че това не е удачен подход.

През януари президентът Румен Радев също настояваше за контролно броене на разписките от машинното гласуване на 4 април, което бе по желание. Тогава ГЕРБ не прие инициативата и не направи съответните промени. Днес обаче на извънреден брифинг в партийната централа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави ЦИК за взетото решение. „Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път“, заяви той.

Related posts

Товарен бус уби на място санитарка в Ямбол

Дани Тренчева

Огнище на COVID-19 на борда на български кораб, има починал

Дани Тренчева

Румен Радев: Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради

admin

ГДБОП щурмува грешна къща при акция във Видин

admin

Облачно и дъждовно време, температурите до 8 градуса

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment