28.03.2024
Covid-19 България

ИАЛ: При нежелана реакция след ваксина, съобщете

От агенцията апелират хората да информират за нежелани реакции с цел събиране на информация

Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира едноседмична кампания за популяризиране на значението на съобщаването на подозирани нежелани реакции след ваксинация.

Шестата ежегодна кампания „Седмица на лекарствената безопасност“ ще се проведе в периода 1-7 ноември 2021 г., като се фокусира върху ваксините. Агенциите по лекарствата от 64 държави ще поощряват медицинските специалисти, екипите на националните ваксинационни програми, както и хората, които са ваксинирани, тези, които се грижат за тях, и семействата им да съобщават за проблеми, възникнали във връзка с ваксини, включително ваксините срещу COVID-19.

Ваксините са най-добрият начин за защита от инфекциозни болести и вече са спасили живота на милиони хора. Както при всички лекарства и при ваксините може да настъпят нежелани реакции. Като съобщавате подозирани нежелани реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата спомагате за установяване на нови нежелани реакции и събирането на повече информация за известните нежелани реакции.

Всяко съобщение е от значение. Затова съветваме всички хора да не отлагат и да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения. Медицинските специалисти, особено тези, които прилагат ваксини, се насърчават да обсъждат нежеланите реакции с пациентите и да следят за нови или редки подозирани нежелани реакции на ваксините.

Тази кампания идва в критичен момент, когато милиони хора се ваксинират срещу COVID-19, но така също се отнася и за всички ваксини.

Related posts

Освобождават срещу подписка шофьора, убил дете в с. Анево

admin

България в топ 3 за най-евтини недвижими имоти в света

Дани Тренчева

Типично есенно време и понижение на температурите тази седмица

admin

16 февруари-Международен ден на пощальоните и куриерите

admin

Кирил Петков: Въпросът за Северна Македония трябва да бъде решен от народните представители

Асен Василев: Имаме няколко сценария за еволюция на инфлацията

Leave a Comment