09.12.2023
България Икономика

Цената на тока у нас е над средната за Европа

„Не се очаква шоково поскъпване на тока, няма фактори за това. Увеличението ще е в рамките на инфлацията или малко повече – 2-3 процента“,  това каза в „Твоят ден“Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум. 

Той добави, че на борсата нещата са различни, тъй като се появяват на приливи и отливи големи заявки, което вдига цената.

Енергийният експерт припомни, че нашият пазар е свързан с европейския чрез Румъния, по тази причина не могат да се очакват драстични разлики в цените на електроенергията у нас и в европейските държави.

Хиновски обясни, че временните, локлани завишавания на цените се дължат на факта, че ва местната борса се явяват по-малки количества предлагане и повече търсене, това вдига цената.

Според него, ако се компенсират технологичните разходи на ЕРП-тата и ЕСО, не би трябвало да се очаква по-висок ръст на тока от 2-3 процента на регулирания пазар.

Иван Хиновски заяви обаче, че според експертите моделът с компенсациите към бизнеса вече трябва да бъде спрян и да се премине към по-динамична схема.

„Ще има нужда от драстично повишение на цената за пренос и достъп до мрежата, което е свързано с технологични разходи за ЕРП-тата на свободния пазар. Ако тази цена изкуствено се задържи, тогава не би трябвало да се вдигне цената за битовите потребители, но това ще означава сериозна компенсация от страна на държавата за крайните снабдители и ЕСО. Такава заявка не е давана на този етап“, заяви Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

За него нищо с тези технологични разходи цената на тока би се вдигнала с 10-15 процента.

По отношение компенсациите за бизнеса Владимиров смята, че подход с намеса в пазара е най-неправилния, защото променя стимулите в пазарните играчи.

„Повечето европейски страни подпомагат пряко най-засегнатите бизнеси, тези, които потребяват най-много енергия за производство на своите стоки и услуги. Помощта трябва да е за тях, не на всички поравно“, убеден е той

Related posts

1 920 нови случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Почитаме Св. Григорий, еп. Нисийски. Преп. Дометиан, епископ Мелитински. Св. Маркиан

Дани Тренчева

ЦИК ще може да съхранява машините и в частни помещения

Дани Тренчева

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас остава в ареста

admin

Поскъпването на природния газ от септември се очаква да бъде повече от 5,95%

admin

Природният газ поскъпва през март

Дани Тренчева

Leave a Comment