28.03.2024
112 България

Арестуваха служител на ДАНС за подкуп

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем 49-годишен мъж за това, че през месец септември 2021 г. на територията на област Пловдив, в качеството си на длъжностно лице – служител на ТД на ДАНС –  гр. Пловдив, е поискал и получил дар, който не му се следва – парична сума в размер на 1500 лева, а през месец октомври 2021 г., на територията на област Пловдив, е поискал дар – парична сума в размер на 1000 лева, и на 11.11.2021 г. в гр. Пловдив е получил дар – парична сума в размер на 750 лева, който не му се следва, за да не извърши действия по служба. 

Общата сума на неправомерно получените средства възлиза на 2250 лева.  Престъплението е квалифицирано по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на обвинението.

Служителят на ТД на ДАНС, гр. Пловдив, работил по направление „Земеделие“. Той извършвал проверки по повод постъпващи информации за неправомерно получаване на средства от ДФ „Земеделие“ от земеделски производители в областта. 

Б.Х. провел няколко срещи с фермер, по време на които поискал и получил посочените по-горе парични средства, за да не извършва проверовъчни действия към него и да ги насочи към други обекти.

Обвиняемият е бил задържан на 11 ноември 2021 г., в гр. Пловдив, при съвместна акция на Окръжна прокуратура-Пловдив и Дирекция „Вътрешна сигурност“на ДАНС при получаването на втората парична сума.

По делото са извършени множество действия по разследването, вкл. обиски, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели и др.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде направена преценка за внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.  

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършване на което Б.Х. е обвинен, е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Related posts

Земеделски производители от Пернишко излязоха на мирен протест

admin

Прогноза за времето

admin

Лавинна опасност в Рила и Пирин – какви са съветите на експертите

Дани Тренчева

Жестока катастрофа с четирима загинали край Варна

admin

Кола се обърна по таван на АМ „Струма“ край Кочериново

Дани Тренчева

Онлайн търговец осъден условно за 5 измами в интернет, ужилил благоевградчанка с 534 лв. за почивка в Гърция

admin

Leave a Comment