25.04.2024
България Политика

НС прие законопроекта за намаляване на цените на горивата

Народните представители приеха на първо четене Законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев и група народни представители.

Това се случи след дълги спорове със 166 гласа „за“, 6 „против“ и 42 „въздържали се“.

С проекта на закон се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива. От няколко парламентарни групи изразиха притеснението, че законопроекта на ГЕРБ противоречи на европейските директиви.

По време на дебатите от парламентарните групи на „Демократична България“ и „Български възход“ посочиха, че ще подкрепят законопроекта. От „Възраждане“ коментираха, че е притеснително, че евроатлантическото мнозинство нарушава европейското законодателство. От ПГ на „Продължаваме промяната“ и ПГ на БСП изразиха мнение, че законопроектът е противоконституционен. От ГЕРБ категорично заявиха, че механизмът, които са предложили, цели да намали цените на горива за българските граждани и имаше предложение механизмът да бъде разгледан отново между първо и второ четене, за да се гарантира, че той не противоречи на европейското законодателство.

Венко Сабрутев от ПП каза, че ако от ГЕРБ са искали намаляване на цените на горивата е нямало да бавят предложеният от Продължаваме промяната проект на закон. „По време на управлението на ПП Лукойл започна да внася данъци.“, подчерта той и добави, че веднага след това те са внесли законопроект, но Делян Добрев като председател на енергийна комисия не е внесъл законопроекта в пленарна зала.

Делян Добрев от ГЕРБ му отговори и каза, че по правилник той може да внесе законопроект само в енергийна комисия по правилник. „В пленарна зала се определят точките на председателски съвет, очевидно Кирил Петков и Асен Василев не са настоявали техният проект на решение а влезе в дневния ред щом той не намира място в дневния ред дълго време. Вероятно Асен Василев и Кирил Петков са тези, които лапат от милиардите от горивата“, каза той.

Рамадан Аталай от ДПС се намеси и отбеляза, че ДПС няма как да не подкрепи закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. „В закона има загриженост за подпомагане на хората с цените на горивата, също така подпомагане на бизнеса. Той добави, че ДПС ще подкрепи законопроекта на първо четене, а между първо и второ четене ще дадат и техни предложения.

Стоян Таслаков от „Възраждане“ коментира, че посоката на законопроекта е правилна, но те смятат, че 1 лев не е достатъчна компенсация. „За момента подкрепяме посоката на законопроекта, но е нужен по-задълбочен анализ. За момента ще се въздържим, но подкрепяме посоката“, обясни той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Румен Радев: Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради

admin

8 140 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Синоптици предупреждават за драстична промяна на времето

admin

Обвинената за убийството на баба си, актрисата Виолета Донева пред съда: Не ми пука

admin

Още един отцепник от ИТН: Кирил Симеонов изостави Слави

Асен Василев: Актуализираният бюджет е разчетен да издържи януари и февруари

Дани Тренчева

Leave a Comment