20.06.2024
България

Удължиха изпита по математика на десетокласниците заради гаф

Вижте каква е грешката

Гаф с формулите на външното оценяване по математика удължи изпита на десетокласниците с близо час. Рано сутринта училищата са получили изпитния вариант на теста и свитък с формули, които учениците имат право да използват. Оказва се обаче, че сред формулите има сгрешени. Така изпитът е прекъснат до получаване на правилния свитък.

Освен за десети клас, в четвъртък външно оценяване по математика се провежда и за седмокласниците.  Максималният брой точки на всички изпити е 100. Оценките на седмокласниците участват в балообразуването за прием в гимназия. Резултатите ще станат ясни на 28-ми юни.

От МОН уточниха, че учениците в VII и X клас, които се явяват на национално външно оценяване по математика, имат право да използват свитък с формули, предоставени от ведомството.  В 9.38 часа е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули по математика за X клас, конвертиран от Word в PDF, в част от формулите не се визуализират скобите.

В отговор на сигнала в рамките на 6 мин. е направена проверка и файлът е качен отново. Дадено е указание за начален момент на изпита да се смята моментът,  в който всички ученици в съответното училище разполагат с повторно качените коректни формули. Изпитът се провежда в една част и е с продължителност 90 мин. Учениците не са ощетени, посочват от МОН.

Related posts

Гешев поиска отлагане на изслушването си в правната комисия

admin

ПП се оплака от „съпротива и саботажи на всяка крачка”

Прокуратурата разследва смъртта на 11-годишно дете

admin

Мъж опита да удуши жена си

admin

Обмислят издаването на зелен сертификат за хората с антитела

Дани Тренчева

ГДНП и ДАНС влязоха в „Булгаргаз“

Дани Тренчева

Leave a Comment