17.04.2024
България Темида

Прокуратурата: Депутат да наруши ковид карантината е маловажно

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев за това, че е нарушил карантината си, докато е бил с ковид, за да се яви като адвокат по дело в Районния съд във Варна. Това съобщи МВР, което предаде случая на държавното обвинение преди 2 месеца.

В постановлението си прокурорът обяснява, че не винаги задължителната изолация от 10 дни е целесъобразна. А Балачев преследвал обществено полезна цел – да се яви в съда, за да не се бавят делата. Така обвинителят приема, че деянието на Балачев е малозначително и не е престъпление. Прокурорът сочи още, че народният представител е нямал никакви симптоми , чувствал се е добре, и имал направени общо 4  отрицателни теста за ковид.

МВР обяви, че ще обжалва отказа да се образува разследване срещу Балачев пред Софийската апелативна прокуратура. Вътрешното ведомство припомня данните от прокуратурата, че за периода 2020 – 2021 г. за нарушаване на карантината са осъдени над 1200 души, като сред присъдите има и ефективни. За нарушаване на карантина по време на пандемия Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

„Прави впечатление, че в постановлението не са отразени материалите, изпратени от извършената проверка от ОДМВР-Варна. В хода на полицейската проверка на варненската полиция е установено, че освен по съдебни заседания, народният представител е участвал и в пресконференция на политическа партия по време на карантината“, обяви МВР.

Related posts

Нова опасна мода сред децата

admin

Мъгли в равнините, дневните температури до 12 градуса

admin

Добавката от 60 лева за пенсионерите остава до края на годината

admin

Честита Баба Марта!

admin

Важна информация от МОН

admin

КНСБ предупреди за протести, ако има 15% съкращения в администрацията

Дани Тренчева

Leave a Comment