27.07.2024
България Икономика

Уволниха шефа на Ел Би Булгарикум, ден след като свали цените на млечните продукти

Изпълнителният директор на държавната компания „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов е освободен от длъжност часове, след като обяви сваляне на цените на млечните продукти с до 30% във фирмените си магазини в отговор на държавната кампания срещу „спекулата“ с цените на храните. Освободена от Съвета на директорите е и Невена Петрова.

Решението е взето късно снощи на заседание от Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщава ДКК, цитирана от БТА и БНР. Съвета председателства Иван Зангочев и включва още Венцислав Димитров, Ивайло Лилов, Костадинка Кърджиева, Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева.

Именно обявеното намаление на цените е причината за решението – предположи пред БТА Николай Маринов и обяви, че ще съди ДКК.

Официалните мотиви на Съвета на директорите са наличието на „редица сигнали“, чието съдържание описват.

В ДКК постъпила информация, че веднага след избирането му на поста Николай Маринов купил моторни превозни средства от фирма, която не била дилър на въпросната марка. В сигнала се твърдяло, че цената е силно завишена.

Пред БТА Маринов заяви, че въпросните превозни средства са одобрени по бизнес програма, която се одобрява от ДКК, и сумата от 850 000 лева, която те са одобрили, е за три превозни средства – млековоз и два камиона. „А ние за сума – по-малка от 850 000 лева, сме купили млековоз, два камиона и два леки автомобила, т.е. и тук сме реализирали икономия от над 160 000 лева, която ни позволява да купим допълнително два автомобила“, коментира той.

Според ДКК малко след встъпването на Маринов в длъжност „Ел Би Булгарикум“ започва да закупува суровина от новорегистрирана фирма и имало индикации за силно завишена изкупна цена на млякото. Напротив, точно обратното е – цената е с около осем стотинки по-ниска от доставчиците, които са били до момента, каза Маринов.

Работници в производствената база във Видин се оплакали в ДКК от качеството на суровината – било лошо, твърдят още от ДКК. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата доставчик, „Ел Би Булгарикум“ се презапасявал с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана, преди да изтече срокът ѝ на годност, допълват от ДКК. Маринов е категоричен, че няма такова нещо няма. „Работи се по график, производствената база си изготвя график, праща го на доставчиците и те доставят съобразно графика“, коментира той.

ДКК назначили проверка, която – твърдят те – е била възпрепятствана с редица молби за отлагане. Не били предадени и изискани документи. Затова Съветът на директорите решил да освободи изпълнителния директор.

Маринов заяви, че всичко, което е било поискано, е било предоставено.

Той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ, затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията – Министерството на икономиката и индустрията.

Новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ е Владимир Русев. Той е назначен още вчера с решение на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщи в предаването „Тази сутрин“ по bTV Венцислав Димитров, директор на ДКК. Той уточни, че вече е започнала процедурата по вписването на новото ръководство в Търговския регистър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Унгария замразява цените на основни хранителни стоки

Дани Тренчева

Бизнесът излиза на национален протест срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Разменените бебета вече са при биологичните си родители

admin

Удължиха ски сезона до Великден

admin

Изплащат пенсиите, върху които са наложени запори

admin

Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС на 15 май

admin

Leave a Comment