17.04.2024
Без категория България

Удължиха ски сезона до Великден

Завърналата се зима през април и навалелият сняг в планините удължиха с още десетина дни ски сезона. Зимните курорти обявиха, че пистите и лифтовете са отворени за Великден и очакват туристите да се възползват от тази ситуация.

Пампорово намали от 27 март още цените на билетите за лифтовете и ски картите. Еднодневната карта за възрастни в момента е 63 лева, след като в пика на сезона бе 85 лв. Голяма част от хотелите също са направили с до 25% намаление на цените, включително и за Великден.

В Боровец направо обявиха, че зимният сезон ще продължи докато има сняг и това се очаква да продължи до края на април. Там цените на лифтове и ски влекове също са с понижени цени – 60 лв. е целодневната карта за възрастен и 35 лв. за деца.

Пистите и лифта в Банско ще са отворени до 17 април, макар да липсва информация дали има понижение на цените.

След навалелият нов сняг и прогноза за още валежи в следващите дни „Витоша ски“ отварят до Великден отново пистите „Витошко лале 1“ и „Меча поляна“, както и кабинковия лифт „Симеоново“. За петък е планирано последно нощно каране за сезона.

При подходящи метеорологични условия и видимост в горната част на планината, ще отвори и „Витошко лале 2“, посочиха от компанията концесионер. На 8 и 9 април е планирано седмото поредно издание на фрийрайд ски и сноуборд състезание „Витоша X Lines“, което ще се проведе в района на местността „Резньовете“, „Лавината“ и „Витошко Лале 2“ през необработен терен.

„Тази години имахме много успешен зимен  сезон. Не само се възстановихме от ковид-кризата, но и изпреварихме предпандемичната и най-добра година – 2019. Над 1.7 милиона туристи посетиха зимните курорти, с което бе надмината с 24% миналата година и с 9% предпандемичната 2019 г.“, похвали се служебният министър на туризма Илин Димитров. Според него успехът се дължал на добре фокусираната реклама на страната – основно към съседните страни, Великобритания и Израел.

Приходите от зимния туризъм само от чуждестранните гости са с 6% повече от 2019 г., а от българските туристи се очакват с около 20% по-голям оборот.

За лятото министърът на туризма също очаква по-добри резултати от преди ковид-пандемията. „Очакваме 4.8 милиона туристи – с 5 до 7% повече от 2019 г. Тук също разчита на по-фокусирана реклама – Германия, Полша, Израел, Великобритания и Румъния. „Единственото, което може да попречи, е задълбочаване на военният конфликт в Украйна“, посочи министър Димитров.

Около 35 000-40 000 души работна ръка недостига в отрасъла. Фирмите от бранша успяват да внесат от вън около 20 000-25 000 работници. Доскоро те идваха от Украйна и Молдова, но сега вече има от Турция, Шри Ланка и Индонезия, посочи министър Димитров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

АЕЖ призовава: Четете качествена българска и чужда преса

Дани Тренчева

Отменени полети от и до Германия

admin

Три пъти са намалели загиналите при катастрофи, сочи дългосрочната статистика у нас

admin

Разменените бебета вече са при биологичните си родители

admin

Премиерът: Вече си представях заглавията в медиите – „Гълъб Донев отлетя от МС”

admin

2681 са новозаразените с коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment