19.04.2024
България Икономика

Уволниха шефа на Ел Би Булгарикум, ден след като свали цените на млечните продукти

Изпълнителният директор на държавната компания „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов е освободен от длъжност часове, след като обяви сваляне на цените на млечните продукти с до 30% във фирмените си магазини в отговор на държавната кампания срещу „спекулата“ с цените на храните. Освободена от Съвета на директорите е и Невена Петрова.

Решението е взето късно снощи на заседание от Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщава ДКК, цитирана от БТА и БНР. Съвета председателства Иван Зангочев и включва още Венцислав Димитров, Ивайло Лилов, Костадинка Кърджиева, Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева.

Именно обявеното намаление на цените е причината за решението – предположи пред БТА Николай Маринов и обяви, че ще съди ДКК.

Официалните мотиви на Съвета на директорите са наличието на „редица сигнали“, чието съдържание описват.

В ДКК постъпила информация, че веднага след избирането му на поста Николай Маринов купил моторни превозни средства от фирма, която не била дилър на въпросната марка. В сигнала се твърдяло, че цената е силно завишена.

Пред БТА Маринов заяви, че въпросните превозни средства са одобрени по бизнес програма, която се одобрява от ДКК, и сумата от 850 000 лева, която те са одобрили, е за три превозни средства – млековоз и два камиона. „А ние за сума – по-малка от 850 000 лева, сме купили млековоз, два камиона и два леки автомобила, т.е. и тук сме реализирали икономия от над 160 000 лева, която ни позволява да купим допълнително два автомобила“, коментира той.

Според ДКК малко след встъпването на Маринов в длъжност „Ел Би Булгарикум“ започва да закупува суровина от новорегистрирана фирма и имало индикации за силно завишена изкупна цена на млякото. Напротив, точно обратното е – цената е с около осем стотинки по-ниска от доставчиците, които са били до момента, каза Маринов.

Работници в производствената база във Видин се оплакали в ДКК от качеството на суровината – било лошо, твърдят още от ДКК. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата доставчик, „Ел Би Булгарикум“ се презапасявал с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана, преди да изтече срокът ѝ на годност, допълват от ДКК. Маринов е категоричен, че няма такова нещо няма. „Работи се по график, производствената база си изготвя график, праща го на доставчиците и те доставят съобразно графика“, коментира той.

ДКК назначили проверка, която – твърдят те – е била възпрепятствана с редица молби за отлагане. Не били предадени и изискани документи. Затова Съветът на директорите решил да освободи изпълнителния директор.

Маринов заяви, че всичко, което е било поискано, е било предоставено.

Той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ, затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията – Министерството на икономиката и индустрията.

Новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ е Владимир Русев. Той е назначен още вчера с решение на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщи в предаването „Тази сутрин“ по bTV Венцислав Димитров, директор на ДКК. Той уточни, че вече е започнала процедурата по вписването на новото ръководство в Търговския регистър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето 2 февруари 2022

Дани Тренчева

Гешев кани Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат за спецправосъдието

Управленската програма отпадна от дневния ред на парламента

admin

Тяло на млад мъж е открито край Трекляно

admin

1 235 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие

Дани Тренчева

Продължават преговорите между партиите за бъдещо коалиционно правителство

Дани Тренчева

Leave a Comment