13.07.2024
България

Тежка техника и автомобили затвориха пътища и кръстовища в страната

С камиони, автомобили и тежка техника пътните строители излязоха на протест в цялата страна и блокираха улици и кръстовища.

В София пътищарите са пред парламента, където движението е блокирано. „Тук сме, за да подскажем на народните представители, че трябва да изпълнят основния си граждански дълг да защитят живота и здравето на хората и благосъстоянието на пътностроителните фирми в страната. Решението, което те трябва да вземат, и което е влязло като точка в утрешния дневен ред на Народното събрание, е от ключово значение както за стартиране на разплащането към пътностроителните фирми, така и за даване на възможност на Агенция „Пътна инфраструктура” да възлага нови дейности по текущ ремонт и поддържане, така че плачевното състояние, в което се намират в моментa пътищата на България да бъде подобрено”. Това каза Стефан Чайков – председател на браншова камара „Пътища”.

Пътният сектор настоява държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност.

Във вторник премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми. Решението обаче следва да получи санкцията и на парламента. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.

Протестиращите издигнаха и надписи: „Държава без пътища няма“, „Не сме крадци“, Това ли е промяната???, „Всеки труд се заплаща“, „Платете ни сега“.

Стара Загора

С камиони, автомобили и тежка техника фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа в Старозагорска област, се включи в националния протест на пътните строители. Машините за кратко блокираха пътя от Стара Загора към връзката за АМ Тракия.

Представител на фирмата обясни, че настояването е да им бъдат изплатени дължимите суми за извършената дейност, както по изграждане на пътна инфраструктура, така и за зимното почистване. От компанията заявиха още, че въпреки неполучените средства, няма забавяне на възнагражденията на работниците.

Бургас

Строителни фирми от Бургас блокираха за кратко входа на магистрала Тракия в 11ч. Те се включиха в националния протест на Браншова камара „Пътища“ заради неизплатени пари за строителство на обекти от републиката пътна мрежа. За Бургаска област неразплатените средства за близо 40 млн. лв. На входа на магистралата се образува километрична опашка от автомобили.

Перник

Движението по главен път Е-79 от София за Кулата бе блокирано в района на Драгичево край Перник за 30 минути. Там също се образува голяма колона от автомобили.

Related posts

Диана Ковачева поиска държавата да компенсира със задна дата домакинствата на природен газ

Дани Тренчева

885 машини обработват републиканските пътища

Дани Тренчева

Президентът очаква конкретни стъпки по многобройните обещания на РС Македония

admin

Иван Гешев сезира КС за орязания бюджет на прокуратурата

Сигнал за системен тормоз в детска градина

admin

Депутатите обсъждат два важни проекта

admin

Leave a Comment