29.03.2024
България

МЗ: Млади пациенти получават мозъчен инсулт след прекаран COVID-19

 

 

„Имаме случаи на млади пациенти, които получават мозъчни инсулти, и единствената причина, която откриваме за това след обстойни изследвания, е преживеният COVID-19.“ Това посочва доц. Росен Калпачки – ръководител на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Св. Анна“ в интервю за кампанията „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

„Става въпрос за мъже и жени по на 30-40 г., които са били здрави, без никакви рискови фактори за инсулт – без високо артериално налягане, без промени в липидите, без сърдечни заболявания, и изведнъж правят инсулт“, уточнява доц. Калпачки.

 

След белия дроб най-засегната от SARS-CoV-2 е нервната система, казва неврологът.

 

Пост-COVID синдромът се свързва основно с неврологичните оплаквания, с т. нар. „мозъчна мъгла“. Много дълго време тези пациенти се чувстват уморени, концентрират се трудно, имат главоболие, световъртежи и не могат да се върнат към обичайния начин на живот. За всичко това са виновни неврологичните нарушения. Това е и още една причина да препоръчвам ваксинацията – за да си спестят хората бъдещи здравословни усложнения, съветва доц. Калпачки.

 

По думите му, всички над 6 000 болни с COVID-19, които са преминали през болница „Св. Анна“, са консултирани неврологично.

 

 

 

 

Related posts

Бременна жена и военен са задържани за каналджийство

admin

„Български пощи“ възобновяват приемането и изплащането на вътрешните парични преводи

Кризисният щаб продължава разговорите за осигуряване на газови доставки

admin

БАБХ има нов заместник изпълнителен директор

След едногодишни проверки: КФН и НАП не откриха нарушения в „Градус“

До 15 хил. лв. безвъзмездна помощ за слънчеви панели на домакинствата

admin

Leave a Comment