19.04.2024
Свят

Днес няма да има хуманитарни коридори в Украйна, твърде опасно е

Украйна няма да отвори днес нито един хуманитарен коридор, защото е твърде опасно, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

Тя обвини за това руските въоръжени сили.

Те нарушават нормите на международното право и затова ситуацията е опасна,. За съжаление днес няма да отворим хуманитарни коридори. В южната Запорожка област окупаторите блокираха автобусите, а в Луганска област на изток нарушават прекратяването на огъня, заяви Верешчук.

Окупаторите не само не спазват нормите на международното хуманитарно право, но и не могат да контролират правилно хората си на място. Всичко това създава такова ниво на опасност по пътищата, че днес сме принудени да се въздържим от отваряне на хуманитарни коридори, посочи още украинският вицепремиер.

Киев обвинява Москва, че систематично не спазва прекратяването на огъня по хуманитарните коридори. Украинските власти обаче рядко се отказват напълно от отварянето на такива маршрути, отбелязва АФП. Последното пълно спиране на евакуацията беше на 28 март.

На фона на очакваната всеки момент руска военна офанзива в Източна Украйна, местните власти призовават населението да се евакуира, отбелязва БТА.

Related posts

Неизвестните в случая на изчезналите в Мексико 43 студенти

admin

Белгия ще отнема правата на неваксинирани здравни работници

Дани Тренчева

Рекорден брой заразени с коронавирус в Източна Европа

Дани Тренчева

Над 1300 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия

admin

ЕМА препоръчва втора доза от ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Дани Тренчева

Русия заплашва да скъса дипломатическите отношения със САЩ

Leave a Comment